Ολυμπιακοί Ρίο 2016: η γιορτή του αθλητισμού

Ολυμπιακοί Ρίο 2016: η γιορτή του αθλητισμού

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι βρισκόμαστε ακόμη ένα χρόνο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, η καρδιά της Βραζιλίας χτυπάει ήδη πιο γρήγορα, όπως χτυπάει η καρδιά των Βραζιλιάνων όταν παθιάζονται για τα δύο πράγματα που αγαπούν περισσότερο: να καλωσορίζουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να διαγωνίζονται σε μια εκπληκτική αθλητική διοργάνωση.

Την ατμόσφαιρα αυτή απολαύσαμε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ενώ η γιορτή θα ξαναρχίσει στις 5 Αυγούστου του 2016, όταν η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα φωτίσει τον ουρανό του σταδίου Μαρακανά και η σημαία με τους πέντε κύκλους θα κυματίσει στην οροφή του σταδίου.

Δεν είναι τυχαίο που η Βραζιλία έχει την τιμή να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που φιλοξενεί τη διοργάνωση. Η χώρα μας είναι παγκοσμίως διάσημη για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και την παράδοση ανεκτικότητας και σεβασμού στη διαφορετικότητα, που μας κατέστησε σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας. Σε όλη την ιστορία μας, φιλοξενήσαμε διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς, με πνεύμα φιλοξενίας και ανοιχτές αγκαλιές. Ο λαός μας, εργάτες, επιχειρηματίες, φοιτητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, πέτυχε να οικοδομήσει μία από τις πιο ανοικτές κοινωνίες του κόσμου, χάρη στη δημιουργική του ικανότητα, το φιλικό του πνεύμα και την έμπρακτη αλληλεγγύη.

Δημιουργήσαμε μια ζωντανή κουλτούρα ειρήνης και εργατικότητας. Οι αρχές μας αυτές μας καθοδήγησαν στη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2014 και εγγυώνται την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.

Η προετοιμασία των αγώνων ξεκίνησε με μια επένδυση στο σημαντικότερο κεφάλαιό μας: τους αθλητές μας. Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν με την κατασκευή αθλητικών υποδομών και θα ολοκληρωθούν με τη συνεχιζόμενη αστική αναδιάρθρωση του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε τεράστιες επενδύσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι αθλητές, οι προπονητές και οι ομάδες μας θα απολάμβαναν την αναγκαία υλική υποστήριξη, αναδεικνύοντας τους άριστους μεταξύ τους. Αυτοί είναι τα λαμπρά αστέρια μας και η πηγή έμπνευσής μας. Οι επιδόσεις Βραζιλιάνων αθλητών στους πρόσφατους Παναμερικανικούς Αγώνες αποτελούν σαφή ένδειξη των ικανοτήτων τους.

Οι επενδύσεις αυτές, σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, θα οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη στο μέλλον, με τη διασπορά του ολυμπιακού ήθους και της αγάπης του αθλητισμού στη νεολαία μας. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και ο αθλητισμός αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης. Μέσω αυτών, δίνουμε τα κίνητρα στους νέους για να επιτύχουν τους στόχους τους, να βιώσουν τη χαρά της νίκης, να διδαχθούν το ομαδικό πνεύμα και τον σεβασμό για τον αντίπαλό τους.

Τα δύο τρίτα των κονδυλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 επενδύθηκαν σε αστικές υποδομές για την πόλη μας. Μεταξύ των σημαντικότερων ξεχωρίζουν: νέα γραμμή μετρό, γραμμή τραμ που θα συνδέει κάθε σημείο του κέντρου του Ρίο, καθώς και λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τα λεωφορεία, που θα κινούνται μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τελικός στόχος των επενδύσεων αυτών είναι η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των απομακρυσμένων και υποβαθμισμένων συνοικιών.

Η αστική ανάπλαση, όμως, δεν είναι το παν. Η περιοχή του λιμανιού του Ρίο, για παράδειγμα, θα μεταμορφωθεί σε ζώνη ψυχαγωγίας και πολιτισμού για τον τοπικό πληθυσμό και για τις χιλιάδες τουριστών που υποδεχόμαστε κάθε χρόνο. Στο προσεχές μέλλον, το λιμάνι θα φιλοξενήσει νέα κτίρια γραφείων και κατοικιών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 προσείλκυσαν σημαντικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα της Βραζιλίας, όχι μόνο για χορηγίες ή για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του νέου ξενοδοχειακού δικτύου. Το Ολυμπιακό Πάρκο Μπάρα, για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό με ιδιωτικά κεφάλαια, με σημαντικό ποσοστό τους να διοχετεύεται στις τοπικές αναγκαίες υποδομές. Το Ολυμπιακό Χωριό, που θα φιλοξενήσει αθλητές από όλο τον κόσμο, κατασκευάζεται και αυτό από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που άρχισαν ήδη να πωλούν τα διαμερίσματα αυτά, για χρήση μετά τους αγώνες.

Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι οι Ολυμπιακοί του Ρίο θα εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών επενδύσεων ανάλογων διοργανώσεων των τελευταίων 20 ετών.

Το Ολυμπιακό Πάρκο Μπάρα θα αποτελέσει θεμέλιο για το μελλοντικό ολυμπιακό προπονητικό κέντρο, όπου θα προετοιμάζονται οι αθλητές των ερχόμενων γενεών και όπου θα οικοδομηθούν οι σχέσεις αθλητικής συνεργασίας με τα γειτονικά μας κράτη. Τα 12 προπονητικά κέντρα, τα 261 αθλητικά κέντρα και τα 46 στάδια άντλησαν συνολικές επενδύσεις 1,2 δισ. δολαρίων.

Κύριο μέλημά μας υπήρξε, βέβαια, και η συρρίκνωση του κόστους κατασκευής και ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ζημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αρένα του Μέλλοντος, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες χάντμπολ. Το λυόμενο στάδιο κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ πρόκειται να κατεδαφιστεί μετά τους αγώνες για την κατασκευή τεσσάρων σχολείων με τα υλικά του.

Μία διοργάνωση τέτοιας κλίμακας απαιτεί διαρκή προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, με συνεχείς δοκιμές και ασκήσεις ετοιμότητας.

Η Βραζιλία είναι πανέτοιμη για την επερχόμενη διοργάνωση. Σε συνεργασία με τους υπευθύνους, θα δείξουμε στον κόσμο τα επιτεύγματα μιας ισχυρής και λειτουργικής δημοκρατίας, που έχει δεσμευθεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων. Η συλλογική αυτή προσπάθεια είναι υπόθεση όλης της χώρας.

Η αποφασιστικότητά μας να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο θα καταστεί εμφανής στους 15.000 ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αθλητές, στους χιλιάδες θεατές και στα δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Αθλητές και επισκέπτες θα απολαύσουν θερμή υποδοχή από τη βραζιλιάνικη κοινωνία, όπως έγινε στο Μουντιάλ του 2014, που γοήτευσε τον πλανήτη χάρη στη γιορτινή του ατμόσφαιρα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Ολοι όσοι παρακολούθησαν τη διοργάνωση εκείνη στην τηλεόραση, ήλπιζαν να βρίσκονται εδώ.

Το 2016, μην ελπίζετε απλώς να βρίσκεστε στη Βραζιλία, ελάτε εδώ για να απολαύσετε όλα όσα έχουν να σας προσφέρουν οι Ολυμπιακοί και η χώρα μας: ειρήνη, αγάπη, χαρά και μεγάλη ευτυχία!

Σας περιμένουμε με ανοιχτή αγκαλιά.

* H κ. Dilma Rousseff είναι πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή