Εξαγγελία… προθέσεων Τσίπρα σε αγρότες

Εξαγγελία… προθέσεων Τσίπρα σε αγρότες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω ολοταχώς σε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες που αφορούσαν τους αγρότες αλλά και ρυθμίσεις που είχαν γίνει ως «μονομερείς ενέργειες» (θέσπιση αφορολόγητου των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις) κάνει η κυβέρνηση. Εχοντας καταφέρει να ετεροχρονίσει το αγροτικό πακέτο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια, όπως παραδέχθηκε, να αμβλύνει τις οξείες γωνίες της συμφωνίας. «Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αν και βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους θεσμούς που έγιναν 4 από τρεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε… προθέσεις, παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς όσον αφορά το «αγροτικό πακέτο» και δεσμεύτηκε ότι και μετά τη συμφωνία δεν θα σταματήσει τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν διαφώνησε για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από όλους τους αγρότες από το πρώτο ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας (εκτός από τις επιδοτήσεις) φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά από αυτά όμως δηλώνονται μόνο τα 3,5 δισεκατομμύρια.

Για μια ακόμα φορά από τη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αντιπολιτευτικό λόγο και συνθηματολογία. «Η συμφωνία έχει “αγκάθια”, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων προστασίας σε αυτές τις πολιτικές για τις κοινωνικές κατηγορίες που βάλλονται από αυτές» τόνισε. Ο στόχος, όπως αποκάλυψε, είναι η αναβολή εφαρμογής των ρυθμίσεων. «Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί τους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο» είπε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας όσα η κυβέρνηση θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αγροτικό πακέτο (σ.σ. δεν έγινε αναφορά σε αντιπρόταση), τόνισε ότι «σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη διάκριση των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική». Διευκρίνισε ότι κυβερνητικός στόχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φορολογικά να θεωρούνται όσοι λαμβάνουν το 50% των εισοδημάτων τους από αγροτική εργασία. «Γι’ αυτούς θα διεκδικήσουμε φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26% και προκαταβολή του φόρου στο 50% και όχι στο 100%. Για τους νέους αγρότες θα διεκδικήσουμε να ισχύσει η μείωση για 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3-5 χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανάφερε ακόμα ότι θα γίνει προσπάθεια να φορολογείται το καθαρό εισόδημα και άρα να υπολογίζονται και να αφαιρούνται από τη φορολόγηση, οι δαπάνες για την παραγωγή, η οικογενειακή εργασία και γενικά όλα τα έξοδα.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζεται να εκχωρηθεί ποσοστό της τάξης του 30% των πόρων στις Περιφέρειες, ενώ πρότεινε «συνεργασία και αλληλεγγύη» μέσω της θέσπισης νέων συλλογικών φορέων όπως «τα λεγόμενα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν παθογένειες και χρόνιες δυσλειτουργίες στην οικονομική και παραγωγική δομή της χώρας, αναφερόμενος στα καρτέλ και τους μεσάζοντες που εκτοξεύουν τις τιμές του καταναλωτή. «Είναι αληθές ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα δει κανείς -και σε αυτό δεν ευθύνεται μονάχα η επιμονή για υψηλό φόρο προστιθέμενης αξίας- ότι τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είναι πολύ ακριβότερα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα κονδύλια που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον αγροτικό τομέα και τον τομέα της αλιείας μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων το 2014-2020 και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας θα θερίσουμε καρπούς. Σπέρνουμε τώρα. Τώρα είναι η περίοδος της σποράς, θα έρθει και η περίοδος του θερισμού» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή