«Διαφάνεια» στις… κινήσεις κυβέρνησης – θεσμών

«Διαφάνεια» στις… κινήσεις κυβέρνησης – θεσμών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, οι συσκέψεις μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο, το ξενοδοχείο διαμονής των στελεχών των δανειστών. Ποια, όμως, είναι η πρώτη «χτυπητή» διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες παλαιότερες συσκέψεις που γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών; Η απάντηση θα μπορούσε διασταλτικά να είναι «διαφάνεια». Οταν κάποιος θέλει να βγει από την αίθουσα συσκέψεων για τον οποιονδήποτε λόγο (να μιλήσει στο τηλέφωνο, να μιλήσει με κάποιον συνεργάτη του, να πάει για τσιγάρο ή ακόμα και να πάει στο WC), γίνεται αντιληπτός αμέσως. Και μάλιστα, σε εκατοντάδες τουρίστες που περιμένουν στο λόμπι του ξενοδοχείου. Αντιθέτως, στο υπουργείο υπήρχαν χώροι που μπορούσαν να κάνουν όλα τα παραπάνω και να μην τους βλέπει κανείς. Βέβαια, η «διαφάνεια» είναι στις κινήσεις των στελεχών, γιατί οι συζητήσεις παραμένουν καλά περιφρουρημένες.

«Οι επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι τα κύρια έσοδα του ομίλου προέρχονται από το εξωτερικό. Οι ροές διατηρήθηκαν σταθερές και αυτή ήταν η βασική μας ανησυχία». Αυτή τη δήλωση έκανε χθες το απόγευμα ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ξένους αναλυτές. Ο πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις για τη Μέτκα από τα έργα που διεκδικεί στην υποσαχάρια Αφρική. «Η Μέτκα βρίσκεται στην καλύτερη θέση που βρισκόταν ποτέ, για να αναλάβει έργα υποδομών, αλλά και να συμμετάσχει στο περίφημο επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Και επισήμως η ανακοίνωση

Ανακοινώθηκε χθες και επισήμως η τοποθέτηση του Ηλία Ξανθάκου στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του κ. Ξανθάκου είχε αποκαλυφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω δελτίου Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών. Ο Ηλίας Ξανθάκος είναι διπλωματούχος αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ. Το διάστημα 1987-1989 ήταν αυτοαπασχολούμενος και στη συνέχεια συμβασιούχος υπάλληλος έως το 1991 στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Στο διάστημα 1991-2000 ασχολήθηκε με μελέτες συγκοινωνιακών έργων, ενώ από το 2000 έως το τέλος του 2014 εργάστηκε σε γραφείο μελετών με διεθνή δραστηριότητα.

Τα capital controls επηρέασαν την κίνηση στα λιμάνια

Η οικονομική ασφυξία που προκάλεσε η επιβολή των capital controls επηρέασε αρνητικά και την επιβατική και εμπορική κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τον μήνα Ιούλιο. Από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 92.549 λιγότεροι επιβάτες και 14.017 λιγότερα αυτοκίνητα. Από το λιμάνι της Ραφήνας, ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 34.386 και ο αριθμός των αυτοκινήτων κατά 2.874. Ελάχιστες ήταν οι απώλειες της κίνησης για τον Ιούλιο στα νησιά του Αργοσαρωνικού, με μόλις 156 λιγότερους επιβάτες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Βλέπουν «σκοτεινές δυνάμεις»

Νέα παράταση έλαβε ο ΟΔΙΕ για τη διαχείριση του Ιπποδρόμου. Το όριο διαχείρισης του οργανισμού παρατάθηκε για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αντί της 24ης Αυγούστου που είχε προβλεφθεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο λόγος έχει να κάνει με την άρνηση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να βάλει για συζήτηση τον κυρωτικό νόμο της σχετικής σύμβασης πώλησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ. Χθες «άστραψαν και βρόντηξαν» στο ΤΑΙΠΕΔ οι φορείς του Ιπποδρόμου, οι οποίοι, μήνα με το μήνα, καλούνται να ζήσουν χωρίς έσοδα και έπαθλα. Η διοίκηση του ΟΔΙΕ δικαίως αρνείται την υλοποίηση των ελληνικών ιπποδρομιών, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν. Κάποιοι πάντως βλέπουν πίσω από τη νέα καθυστέρηση «σκοτεινές δυνάμεις», που δεν επιθυμούν την παράδοση του Ιπποδρόμου στον ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή