Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα των μεταναστών

Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα των μεταναστών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδοτική ενίσχυση από πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών στην Αθήνα ζητά το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, για να μην καταρρεύσει το πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού από την αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσει εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. «Η κατάσταση είναι κατεπείγουσα. Δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα μεταναστών. Δεν μπορούμε να διαλύσουμε τη δομή των επιστροφών», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς. Η κυβερνητική ολιγωρία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και καταδεικνύεται εμφατικά από τη σημερινή σύσκεψη, μετά τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ».

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2014 έως και τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, 6.372 μετανάστες επέστρεψαν οικειοθελώς στη χώρα καταγωγής τους, με χρηματοδότηση προερχόμενη κυρίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής. Από τον Ιούλιο όμως το πρόγραμμα έχει περιοριστεί αισθητά, καθώς μετά από πολύμηνη ολιγωρία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκκρεμεί ακόμα η λειτουργία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης, μέσω της οποίας θα εισρεύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για να καλύψουν ανάγκες που θα κατανέμονται ανά έτη μέχρι και το 2020.

Υπό αυτές τις εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου μόλις λειτουργήσει από την ελληνική κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μία εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015. Ο εθνικός φορέας, πάντως, θα πρέπει να παρουσιάζει δράσεις που θα δικαιολογούν την απορρόφηση των κονδυλίων.

Μέχρι στιγμής ο ΔΟΜ εξασφάλισε μικρή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Νορβηγίας για τον επαναπατρισμό 100 μεταναστών έως τον Οκτώβριο, και από το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή άλλων 500 υπηκόων τρίτων χωρών. Με χρηματοδότηση από την Ελβετία θα καλυφθεί το ταξίδι άλλων 30 ατόμων. Ο κ. Εσδράς λέει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις πρεσβείες του Βελγίου και της Γερμανίας.

Εναλλακτική χρηματοδότηση από Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία (EEA Grants) είχε εξασφαλίσει και η Υπηρεσία Ασύλου από το 2014. «Βλέπαμε ότι στο 2015 θα ήταν αδύνατη η εκταμίευση κονδυλίων και καλύψαμε με αυτόν τον τρόπο τα κενά στις ζωτικές ανάγκες της υπηρεσίας έως και τις αρχές του 2016», λέει στην «Κ» η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.

Παράλληλα με τη λήξη του προηγούμενου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος στο τέλος Ιουνίου, τα κέντρα κράτησης μεταναστών έχουν μείνει χωρίς διερμηνείς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Η διερμηνεία γίνεται πλέον από κρατούμενους που ζούσαν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζουν τη γλώσσα. «Πέρσι είχε βγει προκήρυξη στις 10 Ιουνίου για τις νέες συμβάσεις μας, φέτος μάς είπαν να περιμένουμε και ότι ίσως συμβεί κάτι τον Οκτώβριο», λέει ψυχολόγος που εργάστηκε παλιότερα στο κέντρο κράτησης της Ορεστιάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή