Στους 224.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία από την αρχή του έτους

Στους 224.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία από την αρχή του έτους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR).

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται ακόμη. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα και οι αγνοούμενοι από την τελευταία ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης.

"Έχουμε μια προσφυγική κρίση στην πόρτα της Ευρώπης. Οι περισσότεροι από αυτούς που διασχίζουν τη Μεσόγειο φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις, δεν είναι οικονομικοί μετανάστες", υπογράμμισε ο Ουίλιαμ Σπλίντερ, ένας εκπρόσωπος της HCR. "Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για κρίση δεν έχει σχέση με τον αριθμό των προσφύγων αλλά με την ανικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σ' αυτήν με συντονισμένο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εργάζονται από κοινού και όχι να δείχνουν με το δάχτυλο η μία την άλλη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αυτούς (34%) προέρχονται από τη Συρία. Το 12% προέρχεται από την Ερυθραία ενώ οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί (11%), Νιγηριανοί (5%) και Σομαλοί (4%).

Η Ύπατη Αρμοστεία επισήμανε επίσης ότι μέσα σε επτά μήνες φέτος ξεπεράστηκε ο αριθμός των προσφύγων που είχαν φτάσει πέρσι όλη τη χρονιά στη Ευρώπη. Το 2014 είχαν καταγραφεί 219.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχει ανακοινώσει μικρότερους αριθμούς, όμως την Τρίτη διευκρίνισε ότι το όριο των 200.000 αφίξεων θα ξεπεραστεί "πολύ γρήγορα".

Η βελγική κυβέρνηση εξάλλου αποφάσισε σήμερα να δημιουργήσει κατεπειγόντως άλλες 2.500 θέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων, κυρίως σε παλιές στρατιωτικές βάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα.

"Η σημαντική εισροή ανθρώπων που ζητούν άσυλο απαιτεί τη λήψη μέτρων κατεπειγόντως. Πρότεινα έτσι στην κυβέρνηση αυτό το μέτρο για να προσφέρουμε μια θέση σε κάθε άνθρωπο που υποβάλει αίτημα για χορήγηση ασύλου" ανέφερε ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία στο Βέλγιο τον Απρίλιο είχαν κατατεθεί 1.289 αιτήματα χορήγησης ασύλου τα οποία τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί στα 2.960. Οι πρόσφυγες συνήθως φιλοξενούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, όμως οι δυνατότητες αυτών των μκο έχουν φτάσει και αυτές στα όριά τους αφού τα κέντρα τους είναι κατά 90% γεμάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή