Αγώνας δρόμου για τη Διαχειριστική Αρχή

Αγώνας δρόμου για τη Διαχειριστική Αρχή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις καθυστερήσεις, παρά την ένταση των μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες εντολή, προκειμένου η Ειδική Διαχειριστική Αρχή να είναι το συντομότερο έτοιμη, ώστε να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την υποδοχή μεταναστών.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην κυβέρνηση εστάλη υπηρεσιακό έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο επισημαίνεται ότι προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα μόλις συγκροτηθεί η Διαχειριστική Αρχή. Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, εννοώντας οικονομική και προσφυγική, και ότι αποφασίστηκε να αρχίσει μια εκστρατεία με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας αναμένεται να γίνουν διαβήματα προς την Ε.Ε. και προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και να ενισχυθούν οι διπλωματικές επαφές με όμορες χώρες.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την όξυνση του φαινομένου στις στρατιωτικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επισήμανε ότι «όποιοι προσπάθησαν με έναν τρόπο εξαιρετικά προκλητικό να μετατρέψουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης θα εκτεθούν», ενώ ήδη εξετέθησαν όσοι υποστήριξαν ότι «μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές οφείλονται στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης, με προσωπικές επαφές με ξένους ομολόγους του, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να κινητοποιηθούν και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και να υπάρξει αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση να ισχύσει η αρχή του επιμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, και η Ιταλία συμπεριλήφθηκαν ως οι δύο ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κονδυλίων και η παροχή ειδικών τεχνικών ομάδων και μέσων, και να υπάρξει ειδική μέριμνα για μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι όμως που δεν έχουν αποδεχθεί άλλες χώρες. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και υπουργών υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και την ενίσχυση της υποδοχής των μεταναστών, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή