Φοροδιαφυγή στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Φοροδιαφυγή στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεμονωμένο περιστατικό ή η κορυφή του παγόβουνου; Σε κάθε περίπτωση, ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία το όργιο φοροδιαφυγής που είχε στηθεί στο πωλητήριο που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού.

Υστερα από σχετικό έλεγχο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην τοπική ΔΟΥ (!).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, την κινητοποίηση των ελεγκτών προκάλεσαν οι καταγγελίες τουριστών ότι κατά την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις.

Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους οκτώ υπαλλήλους του καταστήματος. Οι υπάλληλοι, κάθε φορά που εισέπρατταν χρήματα από μια πώληση σημείωναν απλώς ένα ποσό σε κάποιο κοινό βιβλίο. Οταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο… φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνουν.

Οταν, δε, τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξαν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη. Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσαν ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε κανονικά. Οταν, ωστόσο, επιχείρησαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS ανακάλυψαν ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην εφορία και, επομένως, ήταν παράνομη.

Στις συνεχείς ερωτήσεις των εφοριακών, οι υπάλληλοι του καταστήματος επαναλάμβαναν ότι ακολουθούν αυτή την πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων «με εντολή άνωθεν» χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποια ακριβώς ήταν η εντολή και ποιος το «άνωθεν»…

Κατόπιν αυτών, οι ελεγκτές καταλόγισαν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνο μέσα σε μία ημέρα) και συνεχίζουν την έρευνα της υπόθεσης για τον εντοπισμό και ενδεχόμενων άλλων φορολογικών παραβάσεων.

Μηδενική ανοχή

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης υποσχέθηκε μηδενική ανοχή: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

Δηλώσεις σχετικές με το θέμα έκανε (στο tvxs.gr) και η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) Ασπασία Λούβη – Κίζη, αποσαφηνίζοντας ότι το ΤΑΠ αποτελεί νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και, ουσιαστικά, είναι ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Πολιτισμού. «Θεωρώ ότι το ΣΔΟΕ με την έρευνα αυτή μας βοηθάει στη δουλειά μας για να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα. Η υπόθεση, όπως είναι αυτονόητο, θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εμείς, ως Ταμείο και υπουργείο, θα πράξουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά τις ευθύνες αυτών που εμπλέκονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή