Το business run και η αδήλωτη εργασία αυτοαπασχολουμένων εκτοξεύουν τα «λουκέτα»

Το business run και η αδήλωτη εργασία αυτοαπασχολουμένων εκτοξεύουν τα «λουκέτα»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 150.000 αναμένεται να εκτοξευθούν τα «λουκέτα» το επόμενο εξάμηνο, αριθμός που παραπέμπει στα όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία το 2011-2012, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης. Η διαφορά ίσως με ό,τι συνέβη πριν από τρία χρόνια είναι ότι πλέον περνάμε στην αδήλωτη εργασία των ίδιων των επιχειρηματιών και όχι μόνο των υπαλλήλων τους. Κι αυτό, διότι δεν μεταφράζονται όλα τα νέα «λουκέτα» σε πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες, χωρίς πλέον αυτό να εμφανίζεται πουθενά, ενισχύοντας περαιτέρω την παραοικονομία.

Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο έχει αντιστραφεί το κλίμα μέσα σε λίγους μήνες, αρκεί να συγκρίνει τα στοιχεία. Στην έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τη Marc τον περασμένο Φεβρουάριο, οι επιχειρηματίες προέβλεπαν 8.500 «λουκέτα» για το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΒΕΕ πριν από λίγες ημέρες, και κάποια πρώτα στοιχεία προδημοσιεύει σήμερα η «Κ» (η πλήρης έρευνα θα δημοσιοποιηθεί μετά τις 15 Αυγούστου), προκύπτει ότι τα «λουκέτα» για το επόμενο εξάμηνο θα ανέλθουν σε 150.000-170.000, με την εκτίμηση αυτή μάλιστα να χαρακτηρίζεται μετριοπαθής. Κι αυτό, διότι στην έρευνα του Φεβρουαρίου αρνητικές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο είχε μία στις τρεις επιχειρήσεις ενώ στην παρούσα έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 84,3%. Τον Φεβρουάριο, μήνας κατά τον οποίο επικρατούσε υπέρμετρη αισιοδοξία λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έβλεπε βελτίωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες. Τελικά το ποσοστό αυτών που είδαν να βελτιώνεται η θέση της επιχείρησής τους, επαληθεύτηκαν δηλαδή οι θετικές προσδοκίες που είχαν, ήταν μόλις 4,8%. Το 90% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο.

Μεταφορά έδρας

Από τις πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, προκύπτει ότι τα νέα «λουκέτα» δεν σημαίνει ότι όλοι οι επιχειρηματίες που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους θα πάνε σπίτι τους. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενταθεί το φαινόμενο του «business run», της μεταφοράς δηλαδή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκτός των ελληνικών συνόρων. Με άλλα λόγια, ένα μέρος των «λουκέτων» θα προκύψει διότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρουσα η λειτουργία τους εκτός ελληνικών συνόρων.

Κάποια άλλα «λουκέτα» αναμένεται ότι θα μετατραπούν σε αδήλωτη εργασία των αυτοαπασχολουμένων. Για παράδειγμα, η ιδιοκτήτρια ενός κομμωτηρίου αποφασίζει να το κλείσει λόγω του μειωμένου τζίρου και του αυξημένου κόστους λειτουργίας του. Η ίδια ωστόσο θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της ως κομμώτρια με κατ’ οίκον επισκέψεις.

Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνονται ίσως υπερβολικές στην παρούσα φάση. «Υπάρχουν σήμερα πολύ μικρές επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο μόλις 10-20 ευρώ ημερησίως. Επιπλέον, πολλές μικρομεσαίες μεταποιητικές απλώς παραμένουν ανοιχτές, χωρίς ωστόσο να έχουν παραγωγική δραστηριότητα», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Διονύσης Γράβαρης. Αν μη τι άλλο το στοιχείο αυτό δείχνει για ποιο λόγο πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν τους επόμενους μήνες να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των capital controls και της παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας θα φανούν περισσότερο τους επόμενους μήνες. «Ακόμη και αν σε λίγες ημέρες αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία θα συνεχισθούν και μάλιστα πέραν του τρέχοντος έτους», επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή