Αποψη: Βλέπεται το βουνό και γεύεται η θάλασσα

Αποψη: Βλέπεται το βουνό και γεύεται η θάλασσα

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​ήμερα, η κρίση χρέους της Ελλάδας επηρεάζει τα νεύρα της Ευρώπης και προσελκύει την παγκόσμια προσοχή, ενώ και στο εσωτερικό της Κίνας υπάρχουν πολλά άρθρα και σχόλια.

Οι αιτίες και εξελίξεις της κρίσης είναι πολύ περίπλοκες, πάνω στις οποίες χρειάζονται βαθείς σκέψεις και μελέτες ώστε να μην πιστέψουμε τυφλά ό,τι πουν οι άλλοι. Οποιαδήποτε μορφή αποχής και αισχροκέρδειας είναι κοντόφθαλμη και ανούσια. Η σταθερότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας έχουν όφελος για την Κίνα. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει δηλώσει πολλές φορές πως ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να βγει σύντομα από την κρίση. Αυτά είναι λόγια από καρδιάς και όχι διπλωματίας. Η Κίνα μπορεί να προσφέρει πραγματική βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες, ενώ την ίδια στιγμή με την επέκταση των συνεργασιών θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τη δική της μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Παρά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους της Ελλάδας, η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά τετραπλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια και συνεχίζει να επεκτείνεται, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου. Η COSCO αναπτύσσει θετικά τις δραστηριότητές της, άνοιξε τον δρόμο στην Κεντρική Ευρώπη από τον Βορρά ενώ επετεύχθη η σύνδεση θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών. Η εταιρεία China Shipping στην Ελλάδα πέτυχε την υλοποίηση αναδιάρθρωσης παρουσιάζοντας κερδοφορία για τρία συναπτά έτη και μπαίνει σε νέα τροχιά ανάπτυξης. Η Air China στην Αθήνα προσπαθεί να ανοίξει διαύλους πωλήσεων και να βελτιστοποιήσει τα προϊόντα της, ενώ οι πωλήσεις του περασμένου έτους σε σχέση με το 2011 αυξήθηκαν πάνω από το διπλάσιο και πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία της Ανατολικής Ασίας που εξακολουθεί να λειτουργεί στην Ελλάδα. Οι πωλήσεις της ZTE στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 30%, ενώ τα ευρυζωνικά προϊόντα καταλαμβάνουν πάνω από το 80% της αγοράς. Η Huawei ξεπέρασε την Alcatel, τη Siemens και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Η China Classification Society στην Αθήνα διοργάνωσε το Συνέδριο Συνεργασίας για την περιοχή της Μεσογείου, ενδυναμώνοντας την επικοινωνία με τους Ελληνες πλοιοκτήτες και προσφέροντας παρουσία στη διεθνή σκηνή.

Η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της ζωτικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας αποτελούν βασική οδό για την έξοδο από την κρίση. Αυτό είναι εμπειρία της Κίνας και κοινή συναίνεση των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων. Το γεγονός ότι η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πιο στενές σχέσεις επί των κρίσεων είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, καθώς και μια χειροπιαστή απόδειξη για τις συνολικές στρατηγικές εταιρικών σχέσεων Κίνας-Ε.Ε. Η συνεχής ενίσχυση των φιλικών συνεργασιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα αποτελεί μια τάση που δεν μπορεί να ανατραπεί. Με την προώθηση της στρατηγικής «Μια ζώνη, ένας δρόμος», την έντονη ανάπτυξη εμπορικής συνεργασίας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με χώρες του Τρίτου Κόσμου, η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας θα τονιστεί περαιτέρω. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, αλλά έχει και τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο η σημαντική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων, κεφαλαίων και τεχνολογίας. Οι ευνοϊκοί παράγοντες σε επίπεδο πολιτικό, γεωπολιτικό και στρατηγικό δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν αλλά και χρειάζονται να στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη φιλία και τη συνεργασία.

Γενικά, η Ελλάδα παραμένει μια νέα αγορά για την Κίνα και η κρίση χρέους της αποτελεί μια εξέταση και δοκιμασία για τους Κινέζους επιχειρηματίες. Οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να στείλουν εγγυήσεις στις επιχειρηματικές κοινότητες. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εντατικοποιήσουν τις επαφές μεταξύ τους και οι κοινωνίες πρέπει να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για τις συνεργασίες τους. Φέτος ξεκίνησε το έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, που δημιουργεί και τη διεθνή θαλάσσια συνεργασία. Στο δυσμενές ελληνικό περιβάλλον της κρίσης, η θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ελλάδας είναι στο προσκήνιο συνεργασίας Κίνας-Ε.Ε. έχοντας διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και δίνοντας έμπνευση και κίνητρο στις δύο πλευρές.

Τις προηγούμενες μέρες, συναντήθηκα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης καθώς και με κάποιους υπουργούς. Ολοι με ενημέρωσαν πως η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς θα προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο έτος. Η ελληνική πλευρά καλωσορίζει τη συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τα κέντρα logistics, τα ακίνητα κ.ά. Οι κινεζικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη και επιμονή στις βασικές αρχές όπως ισότητα, αμοιβαία επωφέλεια και win-win, ώστε να αδράξουν τις ευκαιρίες πραγματοποιώντας αμοιβαίες αναπτύξεις μαζί με τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Κάθε φορά που πηγαίνω στον Σταθμό Εμπορευματοκιβώτιων Πειραιά, αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι να βλέπω το χαμόγελο στο πρόσωπο των Ελλήνων εργαζομένων και να έχω μια φιλική συνομιλία μαζί τους. Οι Ελληνες δείχνουν καλοσύνη στην Κίνα. Πέρυσι, όταν η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και μείωσε σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες, προσφέρθηκε να στείλει πολεμικά πλοία για να βοηθήσει στην εκκένωση και την παροχή φροντίδας σε Κινέζους πολίτες χωρίς ανταμοιβή. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία είναι, στη βάση της, συνεργασία μεταξύ ανθρώπων. Μόνο εάν το συμφέρον και το συναίσθημα συνδυαστούν, μπορεί μια συνεργασία να είναι σταθερή και διαρκής.

Μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς κρέμεται ένα έργο κινεζικής καλλιγραφίας με τέσσερα ιδεογράμματα, που σημαίνουν «βλέπεται το βουνό και γεύεται η θάλασσα».

Εξω από την αίθουσα υπάρχουν υψηλοί γερανοί και φορτηγά πηγαίνουν και έρχονται, ενώ πιο πέρα από τη θάλασσα είναι το βουνό που φαίνεται ίσα-ίσα. Στους φιλανθρώπους τους αρέσει το βουνό, άρα στους σοφούς τα νερά. Ευελπιστώ από καρδιάς οι Κινέζοι και οι Ελληνες επιχειρηματίες να ξεπεράσουν και το βουνό και τη θάλασσα, για να βαδίσουν μπροστά σταθερά και να φτάσουν μακριά, στηρίζοντας τα πόδια τους γερά πάνω στη γη.

* Ο κ. Zou Xiaoli είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή