Περίπου 1 εκατ. ευρώ το κόστος μετεγκατάστασης στον Ελαιώνα

Περίπου 1 εκατ. ευρώ το κόστος μετεγκατάστασης στον Ελαιώνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως σε χώρο στον Ελαιώνα θα κοστίσει λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ και γίνεται με τη συνδρομή κρατικών –αποκλειστικά– υπηρεσιών. Το βιομηχανικό οικόπεδο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Τμήμα Αλλοδαπών της αστυνομίας στην Πέτρου Ράλλη και τον σταθμό του μετρό Ελαιώνας παραχωρήθηκε από τον δήμο. Τα σπιτάκια-κοντέινερ βρέθηκαν από αποθήκες της περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Εργασίας, η ΔΕΗ καλύπτει το ρεύμα, η ΕΥΔΑΠ την ύδρευση κ.ο.κ.

«Είναι πειραματικό αυτό που συμβαίνει εδώ, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, με έναν πληθυσμό ο οποίος αυξάνεται, αλλά δεν καταγράφεται απαραίτητα», λέει η Ανθή Καραγγελλή, σύμβουλος της αναπληρώτριας υπουργού, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία συντονίζει τις εργασίες στον χώρο. Τα σπιτάκια της Αμυγδαλέζας, στα οποία προτάθηκε αρχικά να μεταφερθούν οι πρόσφυγες, κρίθηκαν ακατάλληλα και οδεύουν προς επισκευή, αφού με τα χρόνια και το στοίβαγμα περισσότερων από όσους μπορούσαν να υποδεχθούν καταστράφηκαν. «Οι πολιτικές κράτησης ήταν δαπανηρές και σχεδιασμένες για να εξυπηρετήσουν 4.500 ανθρώπους μόνο. Σήμερα έχουμε αφίξεις άνω των 1.000 ανθρώπων καθημερινά», προσθέτει η κ. Καραγγελλή. Ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό θα είναι ανοικτός για τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ και θα παρέχει, εκτός από την κάλυψη των βασικών αναγκών, επαρκή πληροφόρηση, προκειμένου να προφυλάσσονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Βέβαια, όσο κι αν δεν λέγεται επίσημα, ο καταυλισμός των προσφύγων που στήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι transit. Αφγανοί πρόσφυγες –κατά κύριο λόγο– περνούν μερικές ημέρες εδώ, μέχρις ότου βρουν τα χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δύση. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), στα τουρκικά παράλια έχουν αυξηθεί οι ληστείες κατά την επιβίβαση στις φουσκωτές βάρκες που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. «Γνωρίζουν ότι κρατάνε πάνω τους χρήματα για τα έξοδά τους, και την ώρα που επιβιβάζονται ορμάνε και τους ληστεύουν. Εχουμε αυξανόμενα πολλές μαρτυρίες για τέτοια περιστατικά», λέει ο Δανιήλ Εσδράς, διευθυντής του ΙΟΜ στην Ελλάδα. «Οι Σύροι πηγαίνουν στο Λαύριο στον καταυλισμό των Κούρδων, στην Ειδωμένη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στη Λέσβο επίσης», λέει ο Νασίμ Λομανί, από το Στέκι Υποστήριξης Προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης.

Η εικόνα στην ελληνική όχθη του Αιγαίου είναι πολύ διαφορετική. Μπορεί οι κρατικές υπηρεσίες να καταρρέουν (για παράδειγμα, η αστυνομία και τα κέντρα κράτησης) υπό το βάρος του όγκου των αφίξεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» προς τα Σκόπια (αντί να έρθουν στην Αθήνα για απογραφή, συνεχίζουν το ταξίδι προς την Ειδωμένη), όμως η κοινωνία των πολιτών απαντά αποτελεσματικά στο πρόβλημα.

5.500 μερίδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτο-οργανωμένης πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για το Πεδίον του Αρεως, οι αλληλέγγυοι ετοίμασαν για τους πρόσφυγες πάνω από 5.500 μερίδες και περισσότερα από 300 λίτρα τσάι. Στο κέντρο της πρωτοβουλίας στα Εξάρχεια, υπόγεια και όροφοι ξεχειλίζουν από ρούχα και τρόφιμα, τα οποία έρχονται από κοινωνικές πρωτοβουλίες που δημιουργήθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή