49 χρόνια πρίν… 7-VIIΙ-1966

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΤΙΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ: Σαϊγκόν, 6.- Η βουδδιστική εκκλησία προέβη σήμερον εις έκκλησιν διά μίαν εκ του εξωτερικού επέμβασιν προς σωτηρίαν του λαού του Νοτίου Βιετνάμ από την θρησκευτικήν καταδίωξιν, την οποίαν υφίσταται από την κυβερνώσαν την χώραν στρατιωτικήν χούνταν. Η έκκλησις περιλαμβάνεται εις ανακοινωθέν, το οποίον υπογράφεται υπό του θρησκευτικού ηγέτου Θιχ Θιέν Χόα, ασκούντος χρέη προέδρου του Βουδδιστικού Συμβουλίου και απευθύνεται προς τον γενικόν γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ου Θαντ, την επιτροπήν διά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών […] και όλους τους ξένους πρεσβευτάς εις την Σαϊγκόν. […] Διά της αποβάσεως σήμερον εις τον λιμένα Κουί Νον μονάδων πεζικού, αι εις Νότιον Βιετνάμ αμερικανικαί δυνάμεις υπερέβησαν τας 280.000. Υπολογίζεται ότι άλλαι 100.000 Αμερικανών στρατιωτών θα αφιχθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΡΩΜΑΙΟΣ: Απέθανε χθες την πρωίαν εις ηλικίαν 92 ετών […] ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Α. Ρωμαίος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ερευνητής ιατρός του Ινστιτούτου Ατομικής Ενεργείας Brookhaven κ. Γεώργιος Κ. Κοτζιάς θα δώση διάλεξιν την 10ην τρέχοντος […] εις τον «Ευαγγελισμόν», με θέμα: «Τα ιχνομέταλλα εις την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον Παρκινσονισμόν».

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ:  (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου») Κατά μίαν προχθεσινήν μου μικροπεζοπορίαν από την Καλογραίζαν έως το Χαλάνδρι, κατά μήκος της άλλοτε σιδηροδρομικής γραμμής του Λαυρίου, είδα με κάποιαν μελαγχολίαν ότι αι σιδηροτροχιαί του άλλοτε ενδόξου σιδηροδρόμου έχουν ταφή. Δεν φαίνονται παρά μόνον εδώ κι εκεί, όπως φαίνονται μέσα εις ένα μισοανοιγμένον τάφον μερικά κόκκαλα του μακαρίτου. Επειτα από μίαν άτεχνον απόπειραν να αναζήση ο σιδηρόδρομος του Λαυρίου με ολίγας αυτοκινηταμάξας, η εκμετάλλευσίς του εγκατελείφθη και ένα έργον, το οποίον διά να ξαναγίνη χρειάζονται εκατομμύρια, αφέθη να καταστραφή. Ο σιδηρόδρομος του Λαυρίου, ανακαινιζόμενος, θα ήτο δυνατόν να εξυπηρετήση καλύτερα από τα λεωφορεία την σειράν των κωμοπόλεων από τας οποίας διήρχετο και να επεκταθή μάλιστα μέχρι του Σουνίου. […]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή