Κύπρος: Προπηλακισμοί κατά Υπουργών στο μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

Κύπρος: Προπηλακισμοί κατά Υπουργών στο μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπηλακισμούς δέχθηκαν οι Υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου από μερίδα συμμετεχόντων, ντυμένων στα μαύρα, στο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Συγκεκριμένα, με την είσοδό τους στο κοιμητήριο, ο δύο Υπουργοί προπηλακίστηκαν από την ομάδα, η οποία φώναζε συνθήματα εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού και εναντίον των συνομιλιών που διεξάγονται, ενώ πέταξαν μπουκάλια με νερό εναντίον του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη.

Κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Ισαάκ και Σολωμού από τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός προπηλακίστηκε από μερίδα συμμετεχόντων γεγονός, που ανάγκασε τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού να πάρει το μικρόφωνο και να τους ζητήσει να φύγουν από το χώρο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι επιτιθέμενοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και του Ε.ΛΑ.Μ.

Τους προπηλακισμούς εναντίον των δύο Υπουργών καταδίκασαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Μητροπολίτης Κωνστάντιας/ Αμμοχώστου Βασίλειος και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την πολιτεία να τιμά τη μνήμη των ηρωομαρτύρων.

Ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία στο κοιμητήριο, ενώ όταν ξεκίνησε το μνημόσυνο έκανε την εμφάνισή της και ομάδα της ΜΑΑΔ με πλήρη εξοπλισμό.

Καταδίκασε ο Ομήρου

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου καταδίκασε σήμερα τους τραμπουκισμούς που σημειώθηκαν στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού.

"Καταδικάζω με βδελυγμία τους σημερινούς τραμπουκισμούς στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Η υπονόμευση της Δημοκρατίας, η μισαλλοδοξία και οι φασιστικές συμπεριφορές οδήγησαν στην προδοσία και την τραγωδία του 1974. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική ομαλότητα από τους υπονομευτές της", αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση.

Εξάλλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι "η μισαλλοδοξία οδήγησε στο 74. Η επανάληψή της στην πλήρη καταστροφή. Να αποτρέψουμε την εκκόλαψη του `αυγού του φιδιού`".

ΑΚΕΛ: «Επικίνδυνες και καταστροφικές συμπερφορές»

Το ΑΚΕΛ  καταδικάζει τις φασιστικές συμπεριφορές και τους τραμπουκισμούς στους οποίους προέβηκε ομάδα ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στο μνημόσυνο του Ισαάκ και του Σολωμού εναντίον εκπροσώπων της πολιτείας και κομμάτων. 

Όπως επισημαίνει: «Τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές είναι επικίνδυνες και καταστροφικές για τον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό μας σε αγωνιστική εγρήγορση ενάντια σε αυτά τα εθνικιστικά/φασιστικά στοιχεία. Ο λαός μας άλλωστε  έχει πολύ επώδυνες και οδυνηρές εμπειρίες από τη δράση του φασισμού και του εθνικισμού/σοβινισμού, δράση η οποία έφερε  τον Αττίλα και την τουρκική κατοχή. Πολιτεία, κόμματα και κοινωνία οφείλουν να απομονώσουν και να μην δείξουν καμία ανοχή σε αυτά τα στοιχεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή