Η Ε.Ε. ενέκρινε 473 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Η Ε.Ε. ενέκρινε 473 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονδύλια ύψους άνω των 470 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα, τα οποία όμως, προς το παρόν, η χώρα αδυνατεί να απορροφήσει. Προϋπόθεση για την εισροή των κονδυλίων είναι η λειτουργία της «Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης». Η Υπηρεσία δεν λειτουργεί, καθώς δεν έχει συσταθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε υποχρέωση της χώρας έως τον Ιούνιο του 2014. Στη συνέχεια παρατάθηκε για τον Ιούνιο του 2015 η τελική προθεσμία υποχρέωσης σύστασης της υπηρεσίας. Ωστόσο, λόγω της γραφειοκρατίας, δεν κατέστη εφικτή η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης από τη Βουλή, έως τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η χώρα να αδυνατεί να απορροφήσει κονδύλια που είναι εγκεκριμένα από την Ε.Ε. για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του όγκου των μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται στη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου, η ψήφιση του νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται η νέα υπηρεσία (που αντικαθιστά τις διάσπαρτες ανά υπουργείο υπηρεσίες που υπήρχαν), πραγματοποιήθηκε μόλις στα τέλη Ιουλίου, και είναι πρακτικά αδύνατη, όπως επισημαίνει, η συγκρότησή της, η εξεύρεση του κτιρίου που θα τη στεγάσει αλλά και η μετακίνηση των 35 ατόμων που απαιτούνται για τη στελέχωσή της σε διάστημα λίγων ημερών.

Στο μεταξύ το συνολικό κονδύλι που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ανέρχεται σε 2,4 δισ. για την περίοδο 2014-2020 και θα κατευθυνθεί σε 23 χώρες, μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας κατευθύνεται στην Ιταλία (560 εκατ. ευρώ), ενώ η Ελλάδα θα λάβει 473 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 259,4 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης. Η Ελλάδα, εισπράττοντας τα χρήματα, θέτει ως στόχο την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής κατά 2.500 θέσεις έως το τέλος του 2015, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας και την επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για άσυλο. Η Ελλάδα δεσμεύεται να διευθετήσει τις συσσωρευμένες αιτήσεις που εκκρεμούν και να ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης των χώρων στέγασης. Επιπλέον, η χώρα στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την ένταξη των μεταναστών όσον αφορά την απασχόληση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση κ.λπ., με ιδιαίτερη μέριμνα στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Η Ελλάδα θα δώσει έμφαση στην εκούσια επιστροφή, στη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης πριν από την απομάκρυνση και στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, αντί της κράτησης, για επαναπατριζόμενους.

Δεσμεύσεις και μέτρα

Τα υπόλοιπα 214,8 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), στον εκσυγχρονισμό των προξενικών υπηρεσιών, στην ορθή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, η Ελλάδα δεσμεύεται να ενισχύσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και την ικανότητά της για πρώτη υποδοχή. Θα ενισχυθούν οι δυνατότητες επιτήρησης των συνόρων, ενώ θα βελτιωθούν η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων Αρχών.

Το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας εισηγείται μέτρα και για την πρόληψη, την ανίχνευση και την καταστολή του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ατόμων και διακίνησης ναρκωτικών, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του οικονομικού εγκλήματος. Το Ταμείο θα στηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων προσομοίωσης, βάσει κινδύνου, για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας καθώς και για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα θα εφαρμόσει πρότυπα αστυνόμευσης, βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών, και θα οργανώσει ειδικά μαθήματα κατάρτισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή