Ταμεία: Τι αλλάζει σε πρόωρες, κατώτατα όρια και επικουρικά ταμεία

Ταμεία: Τι αλλάζει σε πρόωρες, κατώτατα όρια και επικουρικά ταμεία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως την ψήφιση του νόμου. Το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με το νέο, σκληρό Μνημόνιο, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής, με αιχμή την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, έως το τέλος του 2021. Έτσι, από το 2022 και μετά, το γενικό όριο συνταξιοδότησης για όλους είναι το 67ο έτος, ή το 62ο με τη συμπλήρωση όμως 40 ετών ασφάλισης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυσέλιδου νομοσχεδίου, αυξάνονται σταδιακά,  από την ψήφιση του Μνημονίου και έως το τέλος του 2021 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούσαν μέχρι σήμερα, να βγουν στη σύνταξη πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους. Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή προβλέπει ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την ψήφιση του νόμου (λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται)δεν θίγονται. Αντίθετα, ορίζει ότι σε περίπτωση που η ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία δεν προβλέπει όριο ηλικίας για θεμελίωση πλήρους δικαιώματος ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, από τη δημοσίευση του Μνημονίου και μετά, η σταδιακή αύξηση αρχίζει με όριο ηλικίας το 58ο έτος για 35 έτη ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιβάλλεται πέραν του συνολικού ήδη προβλεπόμενου ποσοστού μείωσης της σύνταξης, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10%,  έως τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου κατά περίπτωση νέου ορίου.

Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρούνται μόνο οι υπαγόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, τέκνων.

Ο βηματισμός, προβλέπει 5 επιπλέον χρόνια για όσους μπορούσαν να βγουν σήμερα στα 50-52, για το 2015, και αύξηση κατά 1 έτος για τα επόμενα χρόνια ώστε να φθάσει στα 62 το 2022 (με 40 έτη ασφάλισης). Αντίστοιχα, για συνταξιοδότηση στα 67 προβλέπει 5 χρόνια αύξηση για τα τους 50-52, και αναλογική αύξηση για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ΓΛΚ από την αύξηση των ορίων ηλικίας προκύπτει εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ για το 2015, 29 εκατ. ευρώ για το 2016, 79 εκατ. ευρώ το 2017, 157 εκατ. ευρώ για το 2018 και 263 εκατ. ευρώ για το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή