Σε πλοίο η ταυτοποίηση των προσφύγων στην Κω

Σε πλοίο η ταυτοποίηση των προσφύγων στην Κω

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Αλέκο Φλαμπουράρη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ως απάντηση στην κριτική για κυβερνητική αδράνεια στο θέμα της διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης. Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επιβεβαιώθηκε η απόφαση για μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ενώ για την ομαλοποίηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κω αποφασίστηκε η ναύλωση πλοίου που θα λειτουργήσει ως κέντρο ταυτοποίησης και φιλοξενίας των προσφύγων που φθάνουν κατά εκατοντάδες στο νησί.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αποφασίσαμε να μεταφερθεί άμεσα ένα πλοίο τουλάχιστον 2.000-2.500 θέσεων, το οποίο θα σταθμεύσει στο λιμάνι. Στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση, και έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί». Την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου, που σημειωτέον είχε και στο παρελθόν συζητηθεί, ανέλαβαν η κ. Χριστοδουλοπούλου σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι υπήρξε δέσμευση προς τις τοπικές αρχές το πλοίο να βρίσκεται στην Κω το αργότερο μέχρι το Σάββατο και προσέθεσε ότι προωθείται η ναύλωση ενός εκ των πλοίων «Ελ. Βενιζέλος» ή «Λατώ» της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ Lines.

Σε εξέλιξη, στο μεταξύ, παραμένει η διαδικασία εξπρές για την ταυτοποίηση των Σύρων προσφύγων, που ξεκίνησε κάτω από αντίξοες συνθήκες και εν μέσω έντασης και επεισοδίων τη Δευτέρα το βράδυ, υπό την ευθύνη της επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών του Αρχηγείου, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη. Χθες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για πάνω από 1.000-1.500 άτομα, ενώ στόχος του δωδεκαμελούς κλιμακίου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που μετέβη εκτάκτως στην Κω, είναι στο τέλος της σημερινής ημέρας να έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 4.000 πρόσφυγες, προκειμένου να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το νησί. Χθες, μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε ότι τις απογευματινές ώρες η κατάσταση στο κέντρο του νησιού άρχισε να ομαλοποιείται, καθώς και ότι με το τακτικό βραδινό δρομολόγιο του πλοίου επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Κω με προορισμό τον Πειραιά 1.200 αλλοδαποί. Πάντως, προσέθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο αποβιβάστηκαν στην Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια 950 παράνομοι μετανάστες.

Για το θέμα της Ελλάδας ρωτήθηκε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. Δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και, αν της ζητηθεί, είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα, σημειώνοντας πως ο αρμόδιος για το θέμα επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές. «Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετες ενισχύσεις, η Επιτροπή θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου θα έχει σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Αβραμόπουλο, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο έκτακτης-άμεσης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τέλος, μέχρι την Παρασκευή θα έχει συμπληρωθεί η λίστα των 260 και πλέον αστυνομικών που θα ενισχύσουν εκτάκτως τις αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η σχετική διαταγή υπεγράφη, ήδη από την περασμένη Τρίτη, από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Τσακνάκη. Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια των προηγουμένων ημερών μεταξύ αλλοδαπών και αστυνομικών, χθες η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αρχιφύλακα που τέθηκε σε διαθεσιμότητα για χειροδικία σε βάρος μετανάστη. Χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του συναδέλφου τους «αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί από την προσέλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την αγγλική γλώσσα ώστε να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των συναδέλφων μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή