Στο φως πρωτοελλαδικός οικισμός που βρισκόταν στον βυθό του Αργολικού Κόλπου

Στο φως πρωτοελλαδικός οικισμός που βρισκόταν στον βυθό του Αργολικού Κόλπου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Βυθισμένο πρωτοελλαδικό οικισμό έκτασης τουλάχιστον 12 στρεμμάτων έφεραν στο φως οι ερευνητές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Σε βάθος από ένα έως τρία μέτρα εντοπίστηκε η θεμελίωση πλήθους κτισμάτων διαφόρων τύπων (ορθογώνια, κυκλικά και αψιδωτά), τμήμα της οχύρωσης και πλακόστρωτα, που πιθανώς αποτελούσαν τους δρόμους του προϊστορικού παραθαλάσσιου οικισμού.

Η κεραμική, που συνέλεξαν οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.). Οσο για τις τρεις υπερμεγέθεις πεταλόσχημες θεμελιώσεις, που βρέθηκαν προσαρτημένες στη γραμμή του οχυρωματικού τείχους, δεν αποκλείεται να στήριζαν αρχαίους πύργους.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2014 στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι, με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, και φέτος επικεντρώθηκε στην παραλία Λαμπαγιαννάς, όπου είχαν εντοπιστεί προϊστορικά οικιστικά κατάλοιπα. Η διεπιστημονική ομάδα αναζητά ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου. Η περαιτέρω έρευνα του εκτεταμένου οικισμού, που έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο (λ.χ., Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι κ.α.), αναμένεται να δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, το εμπόριο και τη  ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιόδου.

Τη διεύθυνση της υποβρύχιας ανασκαφής έχουν η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αγγελική Σίμωσι και ο διευθυντής της Ελβετικής Σχολής καθηγητής Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο Λαμπαγιαννάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή