Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 4.500 μετανάστες στην Κω και άλλοι 1.700 στην Λέσβο, καθώς και εκατοντάδες σε άλλα νησιά, που έχουν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία, δεν μπορούν να ταξιδέψουν για τον Πειραιά ή άλλο λιμάνι, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στα πλοία, που πλέον έχουν αυξημένη πληρότητα από τουρίστες και παραθεριστές. Την ίδια ώρα, η ροή εισόδου μεταναστών τις τελευταίες μέρες, λόγω και του καλού καιρού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο «εμφράγματος», με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά.

«Η αγωνιώδης μας έκκληση είναι για την άμεση δρομολόγηση πλοίου, το οποίο θα μπορέσει να μεταφέρει τους μετανάστες στον Πειραιά ή αλλού», λέει στην «Κ» η Χριστίνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. «Σήμερα το πρωί έχουμε εικόνα πως στη Λέσβο υπήρχαν 1.700 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί και θα μπορούσαν να φύγουν, αλλά δεν έβρισκαν εισιτήριο», μας είπε η κ. Καλογήρου. Η διαδικασία της ταυτοποίησης έχει επιταχυνθεί στο νησί: υπολογίζεται ότι περίπου 1.400 άτομα καταγράφονται κάθε μέρα.

«Ξεπερνούν τους 5.000 οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στη Λέσβο. Απ’ αυτούς, οι 3.000 και πλέον κυκλοφορούν στον δρόμο, οι υπόλοιποι βρίσκονται στους χώρους που υπάρχουν, όπως στα Μόρια», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σπυρίδων Γαληνός, ο οποίος υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για τη δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά μεταναστών.

Οι ρυθμοί με τους οποίους πληθαίνουν οι μετανάστες στη Λέσβο είναι εντυπωσιακοί. Στις 10 Αυγούστου πέρασαν 1.400 άτομα, στις 11 Αυγούστου 1.800 και στις 12 Αυγούστου (μέχρι τα ξημερώματα χθες) 2.000 άτομα. Πρόκειται για διπλάσιους αριθμούς από την περασμένη εβδομάδα.

Η κατάσταση στα όρια

«Εχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει 298.000 κατοίκους. Από την αρχή του 2015 έχουμε υποδεχθεί 119.000 μετανάστες. Η ανταπόκριση των υπηρεσιών και η βοήθεια του κόσμου είναι συγκλονιστικές, καθώς ξέρει από προσφυγιά. Αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνον εκεί. Ως περιφέρεια έχουμε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Επίσης, εδώ και δύο μήνες έχουμε επισημάνει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα πλοία τον Αύγουστο».

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλη. «Δεν είναι εύκολη η δρομολόγηση και άλλου πλοίου, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα», είπε ο κ. Γιαννέλης στην «Κ», σημειώνοντας πως πραγματοποιούνταν χθες κυβερνητική σύσκεψη και στον Πειραιά για το ίδιο θέμα.

Ο δήμαρχος Λέσβου υπογραμμίζει πως υπάρχουν λύσεις, αρκεί να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες: από πλοία που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, από άλλες γραμμές (π.χ. Πάτρα-Ιταλία), σκάφη της Frontex, ακόμα και του πολεμικού ναυτικού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας τονίζει την ανάγκη να μπει πλοίο. Από τους 700 περίπου μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, οι περισσότεροι έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούν τρόπο να αναχωρήσουν. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί και η είσοδος, με περίπου 500 άτομα το τελευταίο διάστημα να έχουν αποβιβαστεί στη Λέρο.

Και στη Χίο

Αυξημένες είναι και οι αφίξεις μεταναστών στη Χίο, περίπου 300-350 άτομα την ημέρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία αναχώρησης, απειλεί με μεγάλη αύξηση του αριθμού των περίπου 700-800 μεταναστών, που βρίσκονται τώρα στο νησί.

Στην Κω, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση, ξεπέρασαν τους 4.500 οι μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί και απομένουν ακόμα 2.000, με το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής να καταγράφει πάνω από 1.000 άτομα την ημέρα. Το Σάββατο το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο νησί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με σκοπό να φιλοξενήσει μετανάστες και να αποσυμφορήσει την κατάσταση, ενώ υπάρχει επικοινωνία με εταιρεία που καλύπτει ακτοπλοϊκά την Κω για έκτακτο δρομολόγιο το Σάββατο.

Χθες αποβιβάστηκαν στην Αθήνα περίπου 1.100 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την Κω. Μεγάλο μέρος τους όμως, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές υποδοχής και φιλοξενίας, γέμισαν πάλι την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή