Πρωθυπουργός σε στάση αναμονής ο Τσίπρας

Πρωθυπουργός σε στάση αναμονής ο Τσίπρας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα πρωθυπουργού που βρίσκεται σε στάση αναμονής έδωσε στη βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς προέταξε την ανάγκη να εγκριθεί η συμφωνία από το σημερινό  Eurogroup, προκειμένου στη συνέχεια, όπως τουλάχιστον φάνηκε απο την ομιλία του, να δρομολογήσει εκλογές. Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τις βαρειές απώλειες για το κόμμα και την κυβέρνησή του, επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μειμαράκη, ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο, δήλωσε ότι τα αιτήματα για εκλογές ενίοτε γίνονται δεκτά, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, έχοντας σαφώς την αγωνία  και το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό μέτωπο, έκανε μικρή, αλλά σκληρή αναφορά  στην Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ επανέλαβε τα περί  θεσμικής δυσαρμονίας αναφερόμενος στην στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ.Τσίπρας  απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ  είπε  ότι  ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα βρει το βηματισμό της , κάτι που  εξαρτάται και  από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία,  τόνισε  ότι « η ευχή σας για τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί» γιατί  θα την έχετε για πολλά χρόνια . Σήμερα, είπε,  στη χώρα συντελείται μια αλλαγή, παρά το γεγονός ότι  το παλιό κατεστημένο αντιστέκεται, σκάνδαλα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης , ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Προτάσσοντας διαρκώς την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ψήφιση της συμφωνίας και την έγκρισή της από το Eurogroup, o κ. Τσίπρας είπε ότι  χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε ότι, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι είναι  ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε δυνατότητα του τόπου  να επιβιώσει  και να συνεχίσει να αγωνίζεται,. Αυτή είναι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους, είπε ο κ. Τσίπρας.  Αναφερόμενος έμμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα, ο  πρωθυπουργός είπε  όλοι  γνωρίζουμε ότι από τις 25 Ιανουαρίου κάποιοι εντός και εκτός χώρας επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν   με αυτή  την κυβέρνηση και σήμερα βρίσκουν συμμάχους που ταυτίζονται, όχι σκόπιμα, αλλά  εξ αντικειμένου με αυτές επιδιώξεις . Γι αυτό ζήτησε, «να μην δώσουμε πάτημα σε ακραίους κύκλους να τορπιλίσουν συμφωνία, οδηγώντας  τη χώρα σε διαδοχικές συμφωνίες γέφυρες, που θέλουν την  τιμωρία τόπου και λαού επειδή διεκδίκησε το δίκιο του», Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα  και  σε αυτό θα απαντήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων για να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η μόνη επιλογή και τόνισε, ούτε η επιστροφή στη δραχμή δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ . Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει μετανιώσει που πάλεψε όσο κανείς για να υπερασπιστεί το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που αποφάσισε τον  «συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με την διαπλοκή, έκανε αναφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που όπως είπε θα κατατεθεί και θα εφαρμοστεί, ενώ δεσμεύθηκε να υπάρξει διαφάνεια και στα δημόσια έργα.

Για την στάση της Γερμανίας ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ακόμη και σήμερα ο κ. Σόϊμπλε δεν θέλει συνολική  συμφωνία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν πισωγύρισμα και καραδοκούν,  με στόχο,  αυτά που συμφωνήθηκαν  να τα  πάρουν πίσω για να πάμε σε δάνειο  γέφυρα, που  σημαίνει επιστροφή στην κρίση χωρίς τέλος και  αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε , είπε ο πρωθυπουργός.

Δυσαρμονία  

Σε σχόλιο του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης και την στάση της προέδρου της βουλής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι  ο ίδιος  που αναγνώρισε ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία , θέμα όμως που όπως είπε αντιμετωπίζεται θεσμικά, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα και  τον κανονισμό της βουλής. Ωστόσο σημείωσε ο κ. Τσίπρας αυτή η συζήτηση δεν βοηθά στην παρούσα φάση καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από κρίσιμη συνεδρίαση αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup.

Oσον αφορά τους υπουργούς και το εσωτερικό του κόμματος και στα περί αναλώσιμων υπουργών που αναφέρθηκε ο κ. Μειμαράκης, ο  πρωθυπουργός είπε ότι  στη δημοκρατία όλοι  είμαστε  αναλώσιμοι καθώς βρισκόμαστε διαρκώς υπό την κρίση του λαού και τα αξιώματα, όπως είπε τα παίρνουμε ή τα χάνουμε από τον λαό  .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή