«Ψυχρή» η Δανία με τους μετανάστες

«Ψυχρή» η Δανία με τους μετανάστες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκεί να διάβαινε τη μαύρη σιδερένια πόρτα του κέντρου ασύλου Σάντχολμ, 40 χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη, οποιοσδήποτε από τους 15.000 αλλοδαπούς που κατέθεσαν πέρυσι αίτηση πολιτικού ασύλου στη Δανία και αμέσως έβρισκε κατάλυμα, ρουχισμό, φαγητό, αλλά και κοινωνικές παροχές και ιατρική βοήθεια.

Σήμερα, όμως, τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα ενισχύονται, ενώ η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα περιορίσει τα προνοιακά επιδόματα και ίσως τροποποιήσει τη νομοθεσία περί επανένωσης των οικογενειών. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη Δανία αντιμέτωπη με 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε., που δεσμεύθηκαν τον Ιούνιο να επωμισθούν το βάρος μετεγκατάστασης 60.000 μεταναστών, δημιουργώντας προηγούμενο σε μια εποχή που επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση και ενισχύονται τα ακροδεξιά κόμματα.

Η Δανία το 2014 χορήγησε άσυλο σε 5.480 περιπτώσεις, ενώ η Σουηδία σε 30.650. Προφανώς η «ψυχρή» στάση της Δανίας έναντι των μεταναστών οφείλεται εν μέρει και στην εμφάνιση του Δανικού Λαϊκού Κόμματος, στη χάρτα του οποίου αναφέρεται ότι «η Δανία δεν είναι, και ουδέποτε υπήρξε, μια χώρα μεταναστών. Ετσι δεν θα δεχθούμε να μεταβληθούμε σε πολυπολιτισμική κοινωνία».

Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 12% των ψήφων το 2001, έξι χρόνια μετά την ίδρυσή του, αλλά αποτέλεσε κομβικό σύμμαχο του κεντροδεξιού Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του Αριστερού Κόμματος (Venstre) μέχρι το 2011, περίοδο κατά την οποία συνέβαλε στη θέσπιση της δρακόντειας νομοθεσίας κατά των μεταναστών που ισχύει από το 2002.

Αύξηση κατά 9%

Oι εκλογές του Ιουνίου έθεσαν για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η ρητορική κατά των μεταναστών κυρίευσε τα πάντα και ακόμη και κεντρώα κόμματα θέλησαν να περιορίσουν τον αριθμό αλλοδαπών που είναι καλοδεχούμενοι.

Οπως φαίνεται το μήνυμα ακούστηκε, και το Δανικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε το 21% των ψήφων ενισχύοντας την αντιμεταναστευτική ατζέντα ως πυλώνα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Προτού, όμως, κουνήσουμε διδακτικά το δάχτυλο στη Δανία θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά στην Ευρώπη. Οι αιτήσεις για άσυλο στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ξεπέρασαν τις 600.000 το 2014, από 400.000 δύο χρόνια νωρίτερα. Ο εμφύλιος σπαραγμός στη Συρία προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να υλοποιήσουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Περισσότεροι από 140.000 έφτασαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ενώ πολλές εκατοντάδες είναι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στη Μεσόγειο.

Προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν τον Ιούνιο να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών που αιτήθηκαν άσυλο και τώρα παραμένουν αποκλεισμένοι σε Ιταλία και Ελλάδα, όπως και στην επανεγκατάσταση 20.000 ανθρώπων που βρίσκονται εκτός Ε.Ε. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τι θα πράξει η Δανία παραμένει άγνωστο, καθώς αυτές οι πρωτοβουλίες δεν τη δεσμεύουν αφού έχει διατηρήσει το δικαίωμα μη εφαρμογής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επηρεάζει το δικαστικό σύστημα ή εσωτερικά ζητήματα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οξύτατη είναι η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Σουηδίας και Δανίας για τη διαχείριση του θέματος των μεταναστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή