Πολύνεκρη έκρηξη στην καρδιά της Μπανγκόκ

Πολύνεκρη έκρηξη στην καρδιά της Μπανγκόκ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αίμα πνίγηκε χθες η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ. Η έκρηξη βόμβας έξω από ινδουιστικό βωμό, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις αλλοδαποί τουρίστες, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Παρότι μέχρι αργά το απόγευμα κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διατύπωνε την άποψη ότι στόχος του πολύνεκρου χτυπήματος ήταν η καταστροφή της οικονομίας.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον ινδουιστικό βωμό Εραουάν, ο οποίος βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσύχναστους κυκλοφοριακούς κόμβους στο κέντρο της πόλης. Πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και εμπορικά κέντρα με κτίρια γραφείων όπως, εξάλλου, και ένα νοσοκομείο.

Ο μικρός βωμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες προερχόμενους από την Ανατολική Ασία, αλλά και για πάρα πολλούς Ταϊλανδούς. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την τουριστική αστυνομία, μεταξύ των νεκρών της επίθεσης συγκαταλέγονται δύο Κινέζοι και ένας Φιλιππινέζος, ενώ οι περισσότεροι τραυματίες είναι από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Αν και έχουν δοθεί ελάχιστα στοιχεία σχετικά με το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ταϊλάνδης, Σομιότ Πουμπανμουάνγκ, δήλωσε ότι τα εκρηκτικά βρίσκονταν στο εσωτερικό πυροσωλήνα που είχε τοποθετηθεί μέσα στον ινδουιστικό βωμό.

Τραγικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν όσοι έφτασαν στην περιοχή μετά τη φονική επίθεση, με μοτοσικλέτες να καίγονται, ενώ το αίμα είχε σχηματίσει λίμνες.

Τραγικές περιγραφές

Οπως λέει ο Μάρκο Κάνινγχαμ, τραυματιοφορέας από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος αυτή την εποχή εργάζεται στην υπηρεσία ασθενοφόρων της Μπανγκόκ, μετά την έκρηξη η περιοχή θύμιζε «κρεοπωλείο», με το αίμα των αθώων θυμάτων να έχει καλύψει τα πάντα. «Παντού έβλεπες πτώματα, κάποια από τα οποία ήταν κομματιασμένα. Εβλεπες πόδια να βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε να είναι το κεφάλι. Το θέαμα ήταν τρομερό», κατέληξε ο Κάνιγχαμ, λέγοντας ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τραυματίστηκαν άνθρωποι που βρίσκονταν πολλές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον ινδουιστικό βωμό.

Αστυνομικές δυνάμεις, πάντως, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή, απωθώντας τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, λέγοντας ότι προσπαθούν να εντοπίσουν άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Μετά τη βομβιστική επίθεση εντάθηκαν οι έλεγχοι στα κεντρικά και στα πιο τουριστικά σημεία της πόλης.

Μέχρι αργά το απόγευμα καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της φονικής έκρηξης. Η αλήθεια είναι ότι πολύ περιορισμένες βομβιστικές επιθέσεις καταγράφονται καθημερινά στον μουσουλμανικό Νότο της Ταϊλάνδης, στα σύνορα με τη Μαλαισία. Στην περιοχή δρουν μουσουλμάνοι αυτονομιστές που οραματίζονται τη δημιουργία ενός αυτόνομου σουλτανάτου του Πατανί.

Ο υπουργός Αμυνας, Πραβίτ Ουονγκσουάν, στη σύντομη δήλωσή του δεν έκανε καμία αναφορά στους μουσουλμάνους του Νότου, αλλά τόνισε ότι «οι δράστες της επίθεσης ήθελαν χωρίς άλλο να πλήξουν την οικονομία και τον τουρισμό, γι’ αυτό και επέλεξαν το επίκεντρο της τουριστικής περιοχής της Μπανγκόκ».

Η κυβέρνηση, πάντως, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν – Οτσα, πρόκειται να δημιουργήσει ένα «δωμάτιο πολέμου» για να συντονίσει τις ενέργειες αντιμετώπισης του συμβάντος.

Eίναι, ωστόσο, εντυπωσιακό ότι μια τέτοια επίθεση έγινε σε μία χώρα όπου κυβερνά με σιδηρά πυγμή μια στρατιωτική χούντα από το 2014, όταν ανετράπη η κυβέρνηση εν μέσω βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μάλιστα ο κόμβος όπου βρίσκεται ο ινδουιστικός βωμός ήταν το σημείο όπου συγκεντρώνονταν και παρέμεναν επί πολλούς μήνες οι μαχητικοί τότε οπαδοί του εξορισθέντος πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή