Γερμανικό «ναι» στη συμφωνία με 66 αντάρτες

Γερμανικό «ναι» στη συμφωνία με 66 αντάρτες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρεία πλειοψηφία, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά (453 υπέρ έναντι 113 κατά και 18 αποχών) εγκρίθηκε χθες από τη γερμανική Βουλή το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ράπισμα, όμως, για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αποτελεί η αύξηση των ανταρτών σε 66 (63 ψήφισαν εναντίον και τρεις απείχαν) έναντι 60 στην τελευταία ψηφοφορία του περασμένου μήνα. Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι το γεγονός πως 17 συντηρητικοί βουλευτές προτίμησαν να μην εμφανιστούν, «μια σιωπηρή διαμαρτυρία», σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος είχε απειλήσει την περασμένη Κυριακή με κυρώσεις τους διαφωνούντες. Το γερμανικό ταμπλόιντ έσπευσε να αθροίσει τις προαναφερθείσες ψήφους σε 83, για να σκιαγραφήσει το μέγεθος της «μίνι εξέγερσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κυβερνών κόμμα με αφορμή τη συνεχιζόμενη στήριξη του Βερολίνου προς την Ελλάδα. «Προτίμησαν να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία για να μην ψηφίσουν όχι», εκτίμησε και η Handelsblatt, αν και η Sueddeutsche έγραψε χθες «πως η δημοκρατία ανανεώνει», χαρακτηρίζοντας υγιές φαινόμενο τη διαφωνία.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία, τον Μάιο του 2010, μόλις τέσσερις Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές είχαν ταχθεί εναντίον του πρώτου πακέτου διάσωσης, ενώ το δεύτερο δύο χρόνια αργότερα είχαν καταψηφίσει 13. Ειδικά στις τάξεις των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ο αριθμός των διαφωνούντων… υπερδεκαπλασιάστηκε, από έναν το 2010 σε 13 χθες.

Μετά την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο βήμα ανέβηκε ο Γκρέγκορ Γκίζι, στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές του Die Linke να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. «Είμαι οπαδός της λογικής», είπε προκαλώντας τα γέλια των συναδέλφων του. «Το πακέτο διάσωσης σημαίνει καταστροφή για την Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Τη στάση του αριστερού κόμματος στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Ομπερμαν, ο οποίος τόνισε ότι με την απόρριψη του πακέτου ο Γκίζι καταφέρνει πισώπλατο χτύπημα στο αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ο κ. Ομπερμαν, το κόμμα του οποίου ψήφισε σχεδόν ομόφωνα «Ναι», εξήρε το πρόγραμμα επειδή συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.

Διαλλακτικότητα

Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει την εικόνα του εκβιασμού των βουλευτών, ο κ. Κάουντερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός στη συζήτηση, εκφράζοντας κατανόηση για τις επιφυλάξεις ορισμένων. «Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να συναινέσει κανείς στο πρόγραμμα», έσπευσε να συμπληρώσει, τονίζοντας ότι το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δεν προσφέρεται για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Πλαισιωμένος από τρεις γυναίκες βουλευτές του κόμματός του, που έφεραν χθες στην Μπούντεσταγκ τα παιδιά τους, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, Μανουέλ Σαρατσίν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει περισσότερες επενδύσεις και ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, ζήτησε να φύγει επιτέλους από το τραπέζι το θέμα του Grexit.

Ο Κλάους Πέτερ Βιλς, ο συνεπέστερος Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, ο οποίος ψήφισε «Οχι» ακόμη και στο πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, ανέφερε πως δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει την πρόταση εμπιστοσύνης, την οποία ο ίδιος θα προκαλέσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζεται πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί ήδη από τα Κοινοβούλια της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Λεττονίας και της Λιθουανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή