Αντιπαράθεση για το έγκλημα στην Υδρα

Αντιπαράθεση για το έγκλημα στην Υδρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική αντιπαράθεση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση της Υδρας και το γεγονός ότι δύο εκ των δραστών της αιματηρής ληστείας είχαν αποφυλακιστεί (σ.σ. τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο αντίστοιχα) βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου που προσφάτως θέσπισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. έθεσε θέμα πολιτικής ευθύνης και ζήτησε την παραίτηση του κ. Παρασκευόπουλου. «Αποδείχθηκε σε ελάχιστο χρόνο ότι η πρόωρη αποφυλάκιση καταδίκων του ποινικού δικαίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, οι εγκληματίες θα ήταν ακόμη στη φυλακή και το έγκλημα δεν θα είχε διαπραχθεί. Ο κ. Παρασκευόπουλος οφείλει να παραιτηθεί αμέσως και η κυβέρνηση να καταργήσει τον σχετικό νόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθησε σφοδρή αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος, σημειωτέον, διαψεύδει ότι οι δράστες αποφυλακίστηκαν βάσει του επίμαχου νόμου. «Οσοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, θέτουν ζητήματα πολιτικής ευθύνης απαιτείται να το πράττουν οι ίδιοι με υπευθυνότητα, διαφορετικά υπηρετούν τον λαϊκισμό», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, αποδίδοντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. ότι «δεν έχει καν διαβάσει τον νόμο».

Της δήλωσης του υπουργού είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ιδίου με την οποία διέψευδε ότι οι δύο δράστες είχαν αποφυλακιστεί βάσει του επίμαχου νόμου και ότι η αποφυλάκιση βασίστηκε σε προϋπάρχουσες διατάξεις και επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «μυθεύματα», σημειώνοντας ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, με τον οποίο μέχρι τον Ιούλιο είχαν αποφυλακιστεί περίπου 2.500 κρατούμενοι, αφορούν κρατούμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας, με πιστοποιημένο υψηλό ποσοστό αναπηρίας, ανηλίκους, χρήστες ναρκωτικών κ.ά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ν. 4322/2015 στο άρθρο 12 προβλέπει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί μέχρι 10 χρόνια κάθειρξης αποφυλακίζονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους και μάλιστα με οποιονδήποτε τρόπο. Βεβαίως, το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι, εφόσον σημειωθεί υποτροπή εντός πενταετίας, εάν ο αποφυλακισθείς καταδικαστεί σε ποινή άνω των δύο ετών τότε εκτίει και το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής.

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δραστών του εγκλήματος στην Υδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή