Αναστολή όλων των δραστηριοτήτων εξετάζει η «Ελληνικός Χρυσός»

Αναστολή όλων των δραστηριοτήτων εξετάζει η «Ελληνικός Χρυσός»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στη Χαλκιδική, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κ. Πολ Ράιτ, διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής μάνατζερ προαναγγέλλει την προσφυγή της εταιρείας για πολλοστή φορά στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρισης. «Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold και προσθέτει: «Η ανάκληση βασίζεται στην ημιβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με τη διαδικασία της τήξης του χαλκού και του χρυσού για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στη Φινλανδία, ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold προαναγγέλλει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «η Ελληνικός Χρυσός να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στη Χαλκιδική, λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζουν τα εξής: «Την Τετάρτη εντελώς ξαφνικά μάθαμε από τις ειδήσεις ότι χάνουμε τη δουλειά μας και μάλιστα με υπουργική απόφαση και σφραγίδα της κυβέρνησης. Ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό, που δεν ντράπηκε να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα χάσουμε τις δουλειές μας, να ανακοινώνει με χαρά από την τηλεόραση την απόφασή του να βγάλει στην ανεργία 2.000 εργαζόμενους, να αφήσει χωρίς μεροκάματο 5.000 οικογένειες και μια ολόκληρη περιοχή που βασίζεται στα Μεταλλεία, απροστάτευτη. Εμείς δεν ξέρουμε από τεχνικά και νομικά ζητήματα, ούτε μας απασχολούν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με θράσος στην πλάτη μας.

Εμείς ξέρουμε ότι μετά από 8 μήνες απόλυτου εμπαιγμού, η κυβέρνηση που έλεγε ότι θα διασφαλίσει τις δουλειές μας και την κοινωνική δικαιοσύνη και ο υπουργός που μας διαβεβαίωνε ότι θα έχουμε δουλειά, δεν μας κοροϊδεύουν απλά κατάμουτρα, αλλά μας χρησιμοποιούν χωρίς καμία ντροπή ως τελευταίο προεκλογικό χαρτί».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι εργαζόμενοι τονίζουν τα εξής: «Εμείς ξέρουμε ότι οι τοπικοί βουλευτές αντί να μας υπερασπιστούν, περιφέρονται περήφανοι στα κανάλια, και όχι απλά δεν ξέρουν τι να μας πουν, αλλά παίζουν και με τον πόνο μας.

Από δω και πέρα:

• Θεωρούμε πλήρως αναξιόπιστη την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς.

• Καλούμε όλους τους αρμόδιους και την εταιρεία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας προστατέψουν επιτέλους.

• Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν αποκλείουμε τίποτα και καλούμε τους πάντες στον αγώνα για τη δικαίωση.

Οτι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες μας και τη δουλειά μας δεν θα τα θυσιάσουμε για να κάνουν κάποιοι την πολιτική τους ρεβάνς».

Τέλος, αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία της Χαλκιδικής να γίνουν για άλλη μια φορά τα θύματα μιας προεκλογικής περιόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή