Το αδιέξοδο Τσίπρα οδήγησε στις εκλογές

Το αδιέξοδο Τσίπρα οδήγησε στις εκλογές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθα να σας υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησης». Με την φράση αυτή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δρομολόγησε και τυπικά στις 9 μ.μ., χθες, τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά τον ολιγοήμερο κύκλο διαβουλεύσεων και συζητήσεων, οι οποίες διαμόρφωσαν κλίμα πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας. Ο κ. Τσίπρας, όπως όλα δείχνουν, έλαβε τις αποφάσεις του υπό την πίεση που διαμορφώνει το εσωκομματικό «αντάρτικο», αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την φθορά που θα είχε η κυβέρνησή του από την έναρξη υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μέχρι τη διενέργεια εκλογών, την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής, όπως όλα δείχνουν, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ενώ αναμένεται ότι θα αντικατασταθούν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρότι η κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία παραμένει. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ανακοινώθηκε αφού είχε εξασφαλισθεί προηγουμένως η συναίνεση των εταίρων. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

Παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του κ. Τσίπρα προς τον κ. Παυλόπουλο οι διαδικασίες να «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς, και τον τυπικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα που θέλησε να προσδώσει στη διαδικασία διερευνητικών εντολών, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο. Παράλληλα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να επισημάνει ότι όλα θα γίνουν με την τήρηση όσων προβλέπει το Σύνταγμα, «ώστε να μην υπάρξει διακινδύνευση ως προς τις υποχρεώσεις της συμφωνίας και ως προς την ασφαλή πορεία της χώρας εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.».

Ο κ. Τσίπρας, σε διάγγελμα που απηύθυνε πριν από τη μετάβασή του στο Προεδρικό Μέγαρο, έθεσε το περίγραμμα της στρατηγικής με την οποία σκοπεύει να οδεύσει προς τις κάλπες, ενώ αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας ότι «η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει τον λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός». Ουσιαστικά, ως διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης έθεσε την επιλογή εκείνου που θα μπορέσει να υλοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο το νέο μνημόνιο, διεκδικώντας για τον εαυτό του και το κόμμα του την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση μιας πιο δίκαιης κατανομής βαρών. «Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο αλλά, επιτέλους, ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Ποιος και πώς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους. Ποιος και πώς μπορεί να προχωρήσει με σίγουρο και σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Στο «κάδρο» των αντιπάλων του στις εκλογές έθεσε πρώτα απ’ όλα την πλευρά Λαφαζάνη, στην οποία επέρριψε την ευθύνη για την ανατροπή της κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε εκείνους «που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στον τόπο κυβέρνηση της Αριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή