Κόμμα Λαφαζάνη με 25 βουλευτές

Κόμμα Λαφαζάνη με 25 βουλευτές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θέσεις που παραπέμπουν στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στον πολυχώρο «Αθηναΐδα», την 1η Ιουνίου 2012, για εθνικοποίηση τραπεζών, ακύρωση μνημονίου και διαγραφή του χρέους, έκανε χθες το αρχηγικό του ντεμπούτο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, απευθυνόμενος στο 61,3% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εκφράζει τον ορθόδοξο ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις εκλογές, σύμφωνα με παράγοντες του νέου κόμματος, θα δίνονται στη δημοσιότητα θέσεις για επιμέρους προβλήματα της χώρας, με έμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να απαντήσουν και στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί εις βάρος τους το τελευταίο διάστημα σχετικά με την απουσία εναλλακτικής λύσης. Ωστόσο, οι θέσεις σε σημαντικά ζητήματα μοιάζουν να αιωρούνται, καθώς ούτε κατηγορηματική δήλωση γίνεται για παραμονή εντός του ευρώ ούτε για μετάβαση εκτός της Ευρωζώνης, καθώς προτάσσεται η ακύρωση των μνημονίων. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι ως τρίτο κόμμα πλέον θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς φυσικά να ελπίζει σε κάτι τέτοιο. Απλά, ανέφεραν κομματικοί παράγοντες, στόχος είναι να κερδηθεί έστω και λίγος χρόνος για την οργάνωση των δυνάμεων της ΛΑΕΝ. Εχοντας αποκλείσει εκ προοιμίου μετεκλογική συνεργασία με όλα τα μνημονιακά κόμματα, ο κ. Λαφαζάνης απευθύνθηκε προς ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά πιθανότητες θετικής ανταπόκρισης δεν υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ασκώντας σκληρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κινηθεί σε εκλογές εξπρές, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν βιάζεται για καλό σκοπό, πιστεύει ότι θα εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, λυπάμαι γι’ αυτές τις μεθόδους, δεν τιμούν τη δημοκρατία». Σημείωσε, επίσης, ότι φιλοδοξία του νέου κόμματος είναι να στηρίξει μισθούς και συντάξεις, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, να πει ένα μεγάλο όχι σε νέους φόρους στον λαό και διαβεβαίωσε ότι «το ΟΧΙ δεν θα μείνει ορφανό στις εκλογές, θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το 62% που ψήφισε ΟΧΙ στα μνημόνια, το ΟΧΙ θα το συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει» .

Τρία ακόμη στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και τώρα του νέου κόμματος, η Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Αντώνης Νταβανέλος, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από την Πολιτική Γραμματεία, καταγγέλλοντας τον κ. Τσίπρα ότι «στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε με ευθύνη του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου».

Ομως και η Λαϊκή Ενότητα ξεκίνησε με εντάσεις, καθώς στον αρχικό κατάλογο των βουλευτών που συγκροτούν την κοινοβουλευτική της ομάδα υπήρχαν τα ονόματα των βουλευτών της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, κ. Κοδέλα, Χατζηλάμπρου και της κ. Ελένης Σωτηρίου, καθώς και της κ. Νάντιας Βαλαβάνη. Λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε διορθωτική ανακοίνωση από την οποία έλειπαν οι προαναφερθέντες βουλευτές, κατόπιν αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΚΟΕ δεν υπάρχει περιθώριο κοινής πορείας με τη Λαϊκή Ενότητα, παρά τις επαφές που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες.

Οι 25 βουλευτές της ΛΑΕΝ είναι: Λαφαζάνης Παναγιώτης, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Ιωάννης, Ησυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής, Ιωαννίδης Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Κυρίτση Αγλαΐα, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης), Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Αθανάσιος, Σαμοΐλης Στέφανος, Σκούμας Αθανάσιος, Σταθάς Ιωάννης, Στρατούλης Δημήτρης, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη, Κυριακάκης Βασίλειος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή