Η επιτροπή «σοφών» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Η επιτροπή «σοφών» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα να παρουσιάσει μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, εν μέσω εκλογών και υπό τις έντονες πιέσεις των δανειστών, μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα αλλάζει άρδην το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα διατηρεί τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, θα είναι κοινωνικά δίκαιο, θα είναι διαφορετικό από αυτό που καθορίζεται στο Μνημόνιο, αλλά θα οδηγεί σε μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ εντός του 2016, αναλαμβάνει η επιτροπή «σοφών» που ορίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τη συγκρότηση της 12μελούς επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες, ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με αυτή, συγκροτείται στο υπουργείο Εργασίας επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος.

Η 12μελής επιτροπή «σοφών» θα δουλέψει πάνω στην πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, το λεγόμενο «σχέδιο Β» για το ασφαλιστικό, παρ’ ότι η απόφαση για διεξαγωγή εκλογών δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτήματα για το κατά πόσο η πρόταση αυτή θα εκφράζει και την κυβέρνηση του Οκτωβρίου.

Η δυσκολία του έργου της επιτροπής βέβαια, έγκειται και στο γεγονός ότι πρέπει μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου να παραδώσει μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του (όχι ολοκληρωμένη μελέτη) αλλά και νομοθετική πρόταση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις και την περίοδο μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα.

Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση, το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής:

1. Αννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος

2. Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας

3. Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής

4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας

5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας

6. Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας

7. Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής

8. Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας

9. Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα

10. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

11. Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα

12. Αγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

Η Επιτροπή θα λειτουργεί εκτός του νομίμου ωραρίου με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή