ΠΓΔΜ: 1500 μετανάστες «έσπασαν» τον κλοιό ασφαλείας στα σύνορα

ΠΓΔΜ: 1500 μετανάστες «έσπασαν» τον κλοιό ασφαλείας στα σύνορα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, πάνω από 1.500, που βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, στο ύψος Γευγελής-Ειδομένης, κινήθηκε παράπλευρα και κατόρθωσε να περάσει τη συνοριακή γραμμή από μέρος που δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και στο οποίο δεν είχαν τοποθητηθεί συρματοπλέγματα από την μεριά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, μόλις αντιλήφθηκαν την μαζική διέλευση προσφύγων χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψη και τους χτύπησαν με γκλομπς προκειμένου να επιστρέψουν στο φυλαγμένο σημείο της ουδέτερης ζώνης με την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν στην ουδέτερη ζώνη κατόρθωσαν και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, παρά την απαγόρευση από την αστυνομία. Πολλοί από αυτούς, αρχικά, κρύφτηκαν σε αγρούς και λίγο αργότερα έφθασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωϊ, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν επίσης χειροβομβδίδες κρότου-λάμψης στο ίδιο σημείο, για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τη συνοριακή γραμμή. Από τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν ορισμένοι πρόσφυγες και τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας.

Την ίδια ώρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να εξασφαλίσουν, αντί του ποσού των 10 ευρώ, το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό: το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Κι από εκεί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών, από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα έχουν περάσει τα σύνορα πάνω από 1.000 άτομα καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εισέρχονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα μονοπάτια, όπου δεν υπάρχει αστυνομική επιτήρηση.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, από τις 8:00 χθες το βράδυ μέχρι τις 8:00 σήμερα το πρωί, εκδόθηκαν 826 άδειες τριήμερης παραμονής στη χώρα. Απ' αυτές, οι 163 αφορούν παιδιά και οι 25 ασυνόδευτους ανήλικους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή