Σε κάμπινγκ αντιεξουσιαστών οι 69 αλλοδαποί

Σε κάμπινγκ αντιεξουσιαστών οι 69 αλλοδαποί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάμπινγκ αντιεξουσιαστών στην Ιερισσό συμμετείχαν οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν την Κυριακή στα επεισόδια κοντά στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πρόκειται για 69 άτομα, οι περισσότεροι υπήκοοι Γερμανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά αστυνομικών στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κάμπινγκ διοργάνωσε από 18 έως 25 Αυγούστου στην Ιερισσό το διεθνές αντικαπιταλιστικό-αντιεξουσιαστικό δίκτυο Beyond Europe. Στην ιστοσελίδα του κάμπινγκ δημοσιεύεται κάλεσμα «σε όσους θέλουν να δώσουν το “παρών” στον αγώνα για Γη και Ελευθερία (…) να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που ετοιμάζεται στην απαγορευμένη ζώνη». Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από τους 78 συλληφθέντες στα επεισόδια με τα ΜΑΤ, εννέα είναι Ελληνες και 69 αλλοδαποί. Συγκεκριμένα: 41 Γερμανοί, πέντε Αυστριακοί, πέντε Ελβετοί, πέντε Γάλλοι, τρεις Βρετανοί, τρεις Βούλγαροι, δύο Ιταλοί, δύο Τούρκοι, ένας Πολωνός και δύο γερμανόφωνες γυναίκες που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Σε βάρος των 74 από τους 78 συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα. Συμπληρωματική δίωξη για απείθεια ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών που προέβαλαν αντίσταση στους αστυνομικούς, αρνούμενοι είτε να αποκαλύψουν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους είτε να υποβληθούν σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Δικάστηκαν χθες στο αυτόφωρο και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης (εξαγοράσιμες ή με αναστολή) 17 και 18 μηνών. Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες προσήχθησαν μέσα σε πούλμαν που είχαν μισθώσει για τη μεταφορά τους από την Ιερισσό στα μεταλλεία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μπήκαν στο όχημα, εν μέσω επεισοδίων, για να διαφύγουν. Στο πούλμαν βρέθηκαν 118 μεταλλικά μπουλόνια, πέτρες, σφεντόνες, 30 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 23 ζεύγη πυρίμαχα γάντια, 5 κράνη, κουκούλες τύπου full face κ.ά.

Στο μεταξύ χθες, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα μεταλλεία, η ΕΛΑΣ συνέλαβε με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών τους προέδρους των εργαζομένων και του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων. Κατηγορούνται ότι μαζί με συναδέλφους τους διέκοψαν την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν από Στρατώνι και Γομάτι στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, κλεισμένοι σε μία από τις στοές του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές παρέμειναν χθες το απόγευμα 30 μεταλλωρύχοι, αρνούμενοι να βγουν εάν προηγουμένως δεν ανακαλείτο η απόφαση για αναστολή εργασιών. Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές εξέφρασε χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αναφέροντας ότι η σχετική απόφαση εκπέμπει το «πλέον αρνητικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η «Ελληνικός Χρυσός», καλώντας την κυβέρνηση να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση για τη συνέχιση του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή