Κέντρα υποδοχής προσφύγων ζητεί η Αγκελα Μέρκελ

Κέντρα υποδοχής προσφύγων ζητεί η Αγκελα Μέρκελ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη λειτουργία, έως το τέλος του χρόνου, κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία, τα οποία θα διοικούνται από την Ε.Ε. και θα καταγράφουν τους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ζήτησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στο Βερολίνο. «Δεν θα ανεχθούμε καθυστέρηση», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ.

To Σαββατοκύριακο περίπου 7.000 πρόσφυγες διέσχισαν την ΠΓΔΜ και εισήλθαν στη Σερβία, ενώ άλλοι 3.000 διασώθηκαν από το ιταλικό ναυτικό στη Νότια Μεσόγειο. Το Βερολίνο ζητεί να υπάρξει «δεσμευτικό σύστημα ποσοστώσεων» ως προς την κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε., προκειμένου να μη συγκεντρώνεται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γερμανία. Δεν είναι σαφές ποια είναι η στάση του Παρισιού στο θέμα αυτό, καθώς η Γαλλία θα μπορούσε να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, λόγω του μεγέθους της, αλλά η οικονομική της κατάσταση είναι δυσχερέστερη από αυτή της Γερμανίας.

Αντιστοίχως, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τονίζουν ότι και οι δικές τους οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, δυσαρεστεί χώρες όπως η Σλοβακία, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί 200 χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας την επιλεκτική χορήγηση ασύλου στο επιχείρημα ότι στη χώρα το Ισλάμ είναι άγνωστο και δεν υπάρχουν τεμένη. Μετά τη διακριτική υπενθύμιση ότι το άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα των κατατρεγμένων και δεν εξαρτάται από τη θρησκεία τους ή το χρώμα του δέρματός τους, οι Αρχές της Μπρατισλάβα ανέκρουσαν πρύμναν.

Η αμηχανία των Αρχών μπροστά στη μαζική κίνηση προσφύγων φάνηκε την Παρασκευή, όταν οι Αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν προσωρινά τις διόδους μέσω των οποίων πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονταν στη χώρα από την Ελλάδα. Ακολούθησε τρομακτικός συνωστισμός και σκηνές βίας, με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί σπρέι χημικών εναντίον οικογενειών προσφύγων, πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα με κατεύθυνση τη Βόρεια Ευρώπη.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς επισκέφθηκε τη Γευγελή, όπου συναντήθηκε με τον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι και υποσχέθηκε ότι η Αυστρία θα προσφέρει στα Σκόπια «τεχνογνωσία και προσωπικό για τη διασφάλιση των συνόρων και βοήθεια στον ανθρωπιστικό τομέα». Ο Κουρτς χαρακτήρισε το προσφυγικό «ανθρωπιστική κρίση» και σημείωσε ότι το σύστημα του Δουβλίνου «δεν λειτουργεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή