Ν.Δ.: πίεση για Συμβούλιο των Αρχηγών

Ν.Δ.: πίεση για Συμβούλιο των Αρχηγών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχείο, ένα ακόμη, πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων ενόψει της εκλογικής κάλπης κατέστη η πραγματοποίηση ή μη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μετά την αυριανή εκπνοή της τριήμερης διερευνητικής εντολής που έχει ο κ. Παν. Λαφαζάνης.

Η αποκάλυψη της «Κ» ότι με δεδομένη την απροθυμία των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου να συμμετάσχουν, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξετάζει το ενδεχόμενο τηλεφωνικής ή κατά μόνας συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκάλεσε πόλεμο διαρροών και δηλώσεων, με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να δηλώνει πως «απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή». Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος οικοδομεί με προσήλωση το πλαίσιο των ευθυνών του κ. Αλ. Τσίπρα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιδιώκει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και ως ένα ακόμη πεδίο ανάδειξης της άρνησης του απερχόμενου πρωθυπουργού σε αναζήτηση κοινώς αποδεκτής λύσης. Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι «ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν στο Συμβούλιο, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε ώς τις εκλογές». Κατά πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε αρμοδίως ότι στόχος του δεν είναι η κωλυσιεργία αλλά η τήρηση του Συντάγματος και το Συμβούλιο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ωρών, καθιστώντας δυνατή την προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το σενάριο σύγκλησης του Συμβουλίου, απόντος του κ. Τσίπρα αλλά και του κ. Π. Καμμένου, ειδικά από τη στιγμή που το άρθρο 37 κάνει λόγο για κυβέρνηση όλων των κομμάτων, θα συνιστούσε απλώς πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, εκτιμούν παράγοντες κοντά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, ο κ. Παυλόπουλος, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή στάσης από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα ανακοινώσει επισήμως ποιοι αρχηγοί απεδέχθησαν την πρόσκληση και ποιοι όχι και αμέσως μετά θα κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ορισμού της κ. Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Η ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και έπειτα από λίγες ώρες θα εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης, σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει γιατί οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, αλλά παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για νίκη της Ν.Δ. και προανήγγειλε τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άξιων στελεχών εκτός κόμματος. Παράλληλα, συναντάται σήμερα με πολιτευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος, ενώ αμέσως μετά την τυπική προκήρυξη των εκλογών θα ενισχύσει τόσο τους αντιπολιτευτικούς τόνους όσο και τον προγραμματικό λόγο του κόμματος. Στη Συγγρού αναμένουν, τις επόμενες ημέρες, τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία πολιτικών μετρήσεων πάνω στα οποία θα βασίσουν, εν πολλοίς, και την προεκλογική τους καμπάνια, ενώ ζήτημα ουσίας αλλά και σημειολογίας αποτελούν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε αλλαγές στη σειρά όσων εξελέγησαν με σταυρό τον Ιανουάριο, αν και δεν θα αποφύγει συμβολικές τοποθετήσεις σε μη εκλόγιμες θέσεις. Το βάρος, ως εκ τούτου, πέφτει στο Επικρατείας του κόμματος που παραδοσιακά αποτελεί προνόμιο του αρχηγού, αν και ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το ασκήσει. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης προέτρεψε τον κ. Μεϊμαράκη να αλλάξει το Επικρατείας, ενώ αντίστοιχη άποψη διατυπώνουν και άλλα γαλάζια στελέχη προκειμένου να σηματοδοτηθεί είτε η διεύρυνση με υποψηφίους εκτός Ν.Δ. είτε η ανανέωση με νεότερα κομματικά στελέχη. Το ζήτημα συζητείται σε ανώτατο επίπεδο, καθώς αποτελεί και πεδίο ισορροπιών έναντι των επιλογών που έκανε, μόλις προ μηνών ως πρόεδρος, ο κ. Αντ. Σαμαράς. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει εκλέξει βουλευτές Επικρατείας, πλην του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Δημ. Σταμάτη, τους Θ. Φορτσάκη, Νίκη Κεραμέως και Β. Οικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή