Ενας «Ολιβερ Τουίστ» στο Αμμάν, με ηθοποιούς Σύρους πρόσφυγες

Ενας «Ολιβερ Τουίστ» στο Αμμάν, με ηθοποιούς Σύρους πρόσφυγες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ορφανό αγόρι καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα για να επιβιώσει στους δρόμους μιας αφιλόξενης πόλης γεμάτης εχθρικούς και αδίστακτους ενήλικες. Παρότι αποτελεί μια εν πολλοίς αληθοφανή περιγραφή των συνθηκών που επικρατούσαν στην Αγγλία την εποχή του Τσαρλς Ντίκενς, η ιστορία του Ολιβερ Τουίστ είναι αδιαμφισβήτητα διαχρονική. Τώρα, μια νέα τολμηρή μουσικοθεατρική παράσταση φιλοδοξεί να μεταφέρει τις περιπέτειες του μικρού ορφανού όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο, τοποθετώντας τη δράση στο σύγχρονο Αμμάν και χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς Σύρους πρόσφυγες και άπορους Ιορδανούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η αραβική εκδοχή του μιούζικαλ «Oliver!» θα κάνει πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου σε ένα κοινοτικό κέντρο μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς της ιορδανικής πρωτεύουσας, όπου κατοικούν αρκετοί Σύροι πρόσφυγες. Για την επιλογή του νεαρού πρωταγωνιστή και των υπόλοιπων ηθοποιών της παράστασης διοργανώθηκαν εργαστήρια με τη συμμετοχή περίπου 100 παιδιών από τη Συρία και την Ιορδανία.

To πρωτότυπο εγχείρημα οφείλει την ύπαρξή του στην έμπνευση τριών Βρετανών –της κινηματογραφικής παραγωγού και τέως δημοσιογράφου Charlotte Eagar, του σεναριογράφου William Stirling και του συμπαραγωγού τους Georgie Page– ενώ έχει την υποστήριξη του θεατρικού παραγωγού Cameron Mackintosh, υπεύθυνου για τη βρετανική εκδοχή του μιούζικαλ.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να αναδείξουμε πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η ιστορία του Ολιβερ από αυτή την ευφάνταστη παραγωγή με τη συμμετοχή προσφύγων και παιδιών, που είχαν μία ακόμα πιο δύσκολη αρχή στη ζωή από τον ίδιο τον Ολιβερ», δήλωσε στον Guardian ο Cameron Mackintosh. Το 2013, το ζεύγος των Eagar και Stirling είχε δουλέψει ξανά με Σύρους πρόσφυγες, ανεβάζοντας μία πολυσυζητημένη εκδοχή των «Τρωάδων» του Eυριπίδη.

«Η πόλη του Ντίκενς μοιάζει πολύ με μία αραβική πόλη», υποστηρίζει η Charlotte Eagar, η οποία προσεγγίζει το πρότζεκτ ως μία ευκαιρία να έρθουν σε επαφή οι κοινότητες των Σύρων και των Ιορδανών. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αιγύπτιος ηθοποιός και πρέσβης της UΝICEF Khaled Abol Naga. Στόχος του εγχειρήματος είναι να μεταμορφώσουμε «τα μη προνομιούχα παιδιά, έτσι ώστε η κοινωνία να είναι περήφανα για αυτά», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή