Η συγχώνευση Ταμείων φέρνει νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Η συγχώνευση Ταμείων φέρνει νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με μειώσεις επικουρικών συντάξεων βρίσκονται 122.000 συνταξιούχοι, ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, πρώην ναυτικοί και τεχνικοί Τύπου, καθώς, σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου, 11 Ταμεία ή κλάδοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο μετατρέπεται στο μοναδικό υπερ-επικουρικό με συνολικά 1,8 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Παύλος Χαϊκάλης, εντάσσονται στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πρόκειται για Ταμεία που σύμφωνα και με το 2ο μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ (ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία – ΝΠΙΔ), όμως με συνεχείς παρατάσεις, από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, η διάταξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Πλέον, όπως ορίζει η δεύτερη υπουργική απόφαση που υπογράφεται και αυτή από τον κ. Χαϊκάλη, τα 11 Ταμεία ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ και θα λειτουργούν «με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση». Οι υπό συγχώνευση κλάδοι διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Οι μεγάλες αλλαγές αναμένονται με την εφαρμογή του νέου, ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης του Ταμείου, μέσω του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι θα υπόκεινται σε ενιαίους κανόνες και θα δικαιούνται αντίστοιχες παροχές.

Ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ για το 2015, και χωρίς την πρόβλεψη για ένταξη νέων κλάδων, καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 326 εκατ. ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από την ένταξη των 11 Tαμείων και κλάδων, όπως αυτή μετρήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι της τάξης των 16 εκατ. ευρώ. Ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αλλιώς), στο 3ο μνημόνιο υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση της ελληνικής πλευράς τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ να μη χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, μια δεύτερη δόση μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θεωρείται αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη στη διοίκηση του ΕΤΕΑ κατατίθενται εισηγήσεις προκειμένου οι συνταξιούχοι των νέων εντασσόμενων Ταμείων ή κλάδων να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις μειώσεις αυτές, από τον Οκτώβριο και μετά, εφόσον το Ταμείο παρουσιάσει -όπως είναι αναμενόμενο- έλλειμμα. Στην περίπτωση δηλαδή που προκύψει ανάγκη για νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τον Οκτώβριο και μετά, αυτή ενδέχεται να επηρεάσει πρώτα τα 11 νέα Tαμεία, στο πλαίσιο μιας… ασφαλιστικής ισονομίας. Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι υπόλοιποι 1,6 εκατ. συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ είδαν τον Ιούλιο του 2014 την επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται οριζόντια κατά 5,2%, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Τα Tαμεία που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ είναι:

• Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ

• Kλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ

• Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) του ΟΑΕΕ

• Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) του ΟΑΕΕ

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ

• Τομέας (επικουρικής) Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) του ΕΤΑΑ

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του ΕΤΑΑ

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

• Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ

• Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ)

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των πυροσβεστών του ΤΕΑΠΑΣΑ έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ αντίστοιχα αιτήματα αναμένεται να καταθέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και οι εκπρόσωποι των κλάδων της πρώην αστυνομίας πόλεων και της χωροφυλακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή