Ενοχος «τρομοκρατικών επιθέσεων»

Ενοχος «τρομοκρατικών επιθέσεων»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινή κάθειρξης είκοσι χρόνων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας επέβαλε ρωσικό στρατοδικείο σε διάσημο Ουκρανό σκηνοθέτη, κρίνοντάς τον ένοχο συμμετοχής στην οργάνωση «τρομοκρατικών επιθέσεων», στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Πρόκειται για τον 39χρονο Ολεγκ Σεντσόφ, ο οποίος γεννήθηκε στην Κριμαία και αντιτάχθηκε σφοδρά στην απόσχισή της από την Ουκρανία και στην προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Απρίλιο του 2014, στον απόηχο της ανατροπής του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ύστερα από κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο. Ο Σεντσόφ αρνήθηκε να λάβει τη ρωσική υπηκοότητα, συνελήφθη σε δρόμο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολης, από άνδρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και εμφανίστηκε, λίγες ημέρες αργότερα, υπό κράτηση, στη Μόσχα.

Η δίκη του Ουκρανού σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, επί του ποταμού Ντον. Μαζί με τον γνωστό σκηνοθέτη δικάστηκε ο ακτιβιστής Αλεξάντερ Κολτσένκο, επίσης από την Κριμαία, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Καθώς ο δικαστής διάβαζε την απόφαση του στρατοδικείου, οι δύο άνδρες τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.

«Οπως είπε ο Ολεγκ Σεντσόφ, μια δίκη που οργανώνει ένα κατοχικό καθεστώς είναι εξ ορισμού παράνομη», σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για να προσθέσει: «Κράτα γερά, Ολεγκ! Θα έρθει καιρός που όσοι οργάνωσαν αυτή τη δίκη – παρωδία θα καθίσουν οι ίδιοι στα εδώλια των κατηγορουμένων».

Οι δημόσιοι κατήγοροι, που εκπροσωπούσαν το ρωσικό κράτος, υποστήριξαν ότι ο Σεντσόφ ηγείτο «τρομοκρατικής οργάνωσης» στην Κριμαία με στόχο την απόσχισή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία, στην οποία εντάχθηκε η περιοχή ύστερα από –μη αναγνωρισμένο διεθνώς– δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, ο Σεντσόφ και ο Κολτσένκο πραγματοποίησαν εμπρηστικές επιθέσεις την άνοιξη του 2014 εναντίον των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας και ενός ακόμη κτιρίου. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι οι δύο άνδρες σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα μνημείο του Λένιν στην Κριμαία.

«Η όλη δίκη σχεδιάστηκε για να στείλει ένα μήνυμα. Εξυπηρετούσε τον προπαγανδιστικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και θύμιζε τις δίκες της σταλινικής εποχής εναντίον αντιφρονούντων», δήλωσε η Χέδερ Μακ Γκιλ εκ μέρους της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία». Σε ανακοίνωση της ίδιας οργάνωσης γίνεται λόγος για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις περί βασανιστηρίων και άλλων καταδικαστέων μεθόδων για την απόσπαση μαρτυρικών καταθέσεων».

Δεκάδες διάσημοι σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με τη Ρωσική Χρυσή Σφαίρα, υπέγραψαν έκκληση στο Κρεμλίνο για την απελευθέρωση του συναδέλφου τους. Η ποινή που επιβλήθηκε στον Σεντσόφ χαρακτηρίζεται ασυνήθιστα βαριά, σε σύγκριση με ανάλογες περιπτώσεις διώξεων για πολιτικά αδικήματα στη Ρωσία. Τη δίωξη και την καταδίκη του Ουκρανού σκηνοθέτη καταδίκασε, ως πολιτικά υποκινούμενη, το Λονδίνο. Ο Βρετανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, δήλωσε ότι η δίωξη και οι ποινές ήταν «δυσανάλογες» με τις κατηγορίες και ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν ευκαιρία σε μια δίκαιη δίκη. Ο Σεντσόφ δήλωσε αθώος και δεν αναγνώρισε την αρμοδιότητα του ρωσικού στρατοδικείου να εκδικάσει την υπόθεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή