Τον Αύγουστο, αργά και μυστικά, η Αθήνα συνεχίζει να εργάζεται και να αλλάζει

Τον Αύγουστο, αργά και μυστικά, η Αθήνα συνεχίζει να εργάζεται και να αλλάζει

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε ένα ωραίο φως χθες η Αθήνα και, αν και δεν είχε βρέξει, η ατμόσφαιρα ήταν διαυγής και τα χρώματα λαμπερά. Αν ξεχνούσες την καλοκαιρινή ζέστη, ένιωθες το φως ενός πρώιμου φθινοπώρου, σαν η αχλή του καλοκαιριού να είχε αρχίσει να υποχωρεί.

Aυτή η ευχάριστη ατμόσφαιρα, διάχυτη στο κέντρο, που ήταν γεμάτο τουρίστες, και με φανερή ακόμη την αυγουστιάτικη «ημιαργία», γινόταν ακόμη πιο ευχάριστη όταν διαπίστωνε κανείς ότι υπήρχαν εργοτάξια που δούλευαν φουλ! Πόσο είχε λείψει ο θόρυβος των συνεργείων, η βαβούρα του δρόμου, η προοπτική ενός νέου έργου. Και πού τα είδατε όλα αυτά; θα πει κανείς.

Μερικά τα είδαμε και άλλα περιμένουμε να τα δούμε, αλλά αν περάσει κανείς από την οδό Μητροπόλεως, εκεί που ήταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας, ναι, εκείνο το τεράστιο και άχαρο κτίριο, θα δει ότι όλο το τετράγωνο είναι τυλιγμένο στις πράσινες λινάτσες. Είναι ωραίο το θέαμα να ξεχωρίζει η μικροσκοπική εκκλησούλα της Αγίας Δύναμης, στη βάση του κτιρίου, μια πολεοδομική παραδοξότητα της δεκαετίας του ’60.

Είναι μια μεγάλη επένδυση 15 εκατ. ευρώ με σκοπό να μετατρέψει το τεράστιο κτίριο, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το πόστο είναι ιδανικό, ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Πλάκα, και το έργο εξελίσσεται δυναμικά. Χθες, τα συνεργεία έδιναν στον αέρα μια νότα αισιοδοξίας. Το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2016 ως ακόμη ένα απόκτημα του Ομίλου Ηλέκτρα.

Και λίγο πιο κάτω, Ερμού και Βουλής, άλλο ένα κτίριο τυλιγμένο στις λινάτσες, το κομψό, ψηλό νεοκλασικό κτίριο μετασκευάζεται ως η ναυαρχίδα της αλυσίδας H&M. Σε εκείνο το κομμάτι της Αθήνας, νομίζεις ότι κάτι έχει αλλάξει.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Περπατώντας, βέβαια, στην καρδιά της Αθήνας, προσπερνώντας πολλά κτίρια κουφάρια, το παλιό «Ακρον» στη Σταδίου και απέναντι το κτίριο όπου ήταν παλιά ο «Στρογγυλός», δίπλα η Marfin και πιο κει το «Αττικόν» και απέναντι το «Εσπέρια», όλα κλειστά και έρημα, πιάνεται η ψυχή σου.

Ομως υπάρχουν οι ειδήσεις για ακόμη δύο υπό κατασκευή ξενοδοχεία προς την Ομόνοια και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο αν σκεφτεί κανείς πόσο ανάγκη έχει όλη η περιοχή από την Κοραή και κάτω. Στη γωνία Αθηνάς και Σοφοκλέους είδαμε το λιτό αλλά όμορφο παλιό τριώροφο με την ωραία τοξοστοιχία στο ισόγειο (με πέντε καμάρες). Είναι το παλιό ξενοδοχείο «Πίνδαρος», που θα μετασκευαστεί (με ανακαίνιση και προσθήκη ορόφων) σε νέο ξενοδοχείο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του παρακείμενου Fresh Hotel, Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Αθηναϊκές Διακοπές (Athens Holidays) A.E., που ελέγχεται από τον Ομιλο Υφαντή.

Στην Ομόνοια

Σκέφτεται κανείς την εικόνα αυτής της γωνίας σε λίγα χρόνια και αναθαρρεί, όπως και λίγο παρακάτω, επί της πλατείας Ομονοίας, πλέον, όπου παραμένει κλειστό το πρώην ξενοδοχείο Fashion House Hotel. Το ακίνητο ανήκει στο Γηροκομείο Αθηνών και νοικιάστηκε για 40 χρόνια προκειμένου να ξαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με περίπου 120 δωμάτια. Το πρότζεκτ ανέλαβε η εταιρεία Mage Hotels and Resorts. Αυτή η γωνία είχε χτιστεί εξαρχής για ξενοδοχειακή χρήση στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν εκεί λειτούργησε για πολλά χρόνια το ξενοδοχείο Asty.

Πάντως, η Αθήνα είναι και φέτος γεμάτη τουρίστες. Μακάρι να κρατήσει και να αυξηθεί η τάση, και να έχουμε σταθερότητα και προοπτική, ώστε να διασφαλιστεί το καλό όνομα της πρωτεύουσας.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή