Σταθάκης: Πολύ σύντομα η άρση των capital controls

Σταθάκης: Πολύ σύντομα η άρση των capital controls

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γίνονται συνεχώς βήματα για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών με στόχο την εξομάλυνση της εισροής εισαγωγών και των εξαγωγών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γίώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας απολογισμό του έργου του και εκτίμησε ότι "πολύ σύντομα" θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την ικανοποίηση του αίτηματος των εμπόρων για εισαγωγές αξίας μέχρι 20.000 ευρω, χωρίς παραστατικά ενώ σχετικά με το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων έγκρισης από τις τράπεζες σχολίασε ότι αυτή διαρκεί 7-10 μέρες, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο και δεν οφείλεται αυτό μόνο στις τράπεζες αλλά και στη γραφειοκρατία.

Για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το θέμα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημείωσε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ενώ σχολίασε, για τα εταιρικά δάνεια, ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την ιδέα να δοθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια μέσω ενός παράλληλου συστήματος, προς το τραπεζικό, που θα διαχειριζόταν το θέμα με όρους αγοράς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι από την 1η Αυγούστου υπάρχει πολύ υψηλή απορρόφηση χρηματοδότησης, η οποία δεν θα πρέπει να διακοπεί λόγω των εκλογών.

Ο Αλέξης Χαρίσης, γενικος γραμματέας Δημοσιων Επενδύσεων και Εθνικού Στραηγικού Σχεδιασμόυ Αναφοράς διευκρίνησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν θα χαθούν πόροι για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση, μεγάλου μέρους του νέου ΕΣΠΑ από τα προγράμματα του προηγούμενου τα οποία θα μεταφερθούν.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται ο δίαλογος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτηθούν. «Εχουμε προχωρήσει στην πρόσθεση 50 εκατ ευρώ επιπλέον μέσω της ΕΤΕπ για τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας και 1 δις δάνειο για το προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα δοθεί προκαταβολη 300 εκατομμύρια ευρώ, άμεσα, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές. Για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων θα γίνει αύριο συσκεψη με στελέχη της ΕΤΕπ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν 4 δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους».

Σε ότι αφορά στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια ο υπουργός ανέφερε ότι προχωράει κανονικά η συμφωνια ιδιωτικοποίησης, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί Μαρτιο του 2016 και όσον αφορά τις πληροφορίες για τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζεται, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει ο γερμανικός όμιλος στην αναζήτηση χρηματοδότησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμμία επίσημη κοινοποίηση.

Για τα θέματα εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (νούμερο1), ο υπουργός ανέφερε ότι για την δίαρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αλλά και για το ιδιοκτησιασκό καθεστώς των φαρμακείων, θα συνεχιστεί ο δίαλογος μέχρι τον Οκτώβριο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αλλαγή στάσης του κ. Σταθάκη, ως υπουργός, για την χρησιμότητα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, απάντησε ότι "ούτε τωρα την επικροτώ αλλά είναι μέρος της συμφωνίας. Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν".

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης είπε ότι γίνονται συνεχώς ελεγχοι στην αγορά, όπου λόγω των τραπεζικών περιορισμών δεν παρατηρήθηκε αισχροκέρδια, όμως είναι γνωστά τα προβλήματα στη διακίνηση προϊοντων χωρίς παραστατκά και σε συνεννόηση με το υπουργέιο Οικονομικών σχεδιάζονται μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

Για τις λιανικές τιμές της βενζίνης που δεν ακολουθούν την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σχολίασε ότι οι φόροι είναι σημαντικό ποσοστό στην τελική τιμή, αλλά γνωστοποίησε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα στον τομέα της διακινησης γιατί εντοπίζονται μεγάλες διαφορές τιμής στην ίδια περιοχή ή από περιοχή σε περιοχή ενώ έρευνα γίνεται και για την τιμή του υγραερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή