Ακροβασίες Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Ακροβασίες Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τριπλό στόχο, να επιτεθεί με σφοδρότητα εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, να προβάλει τον πολιτικό της λόγο και να επιτύχει την υλοποίηση παλαιότερου σχεδίου της για «βίαιη προσαγωγή» του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αναφερθεί στην υπόθεση της Siemens, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε και χθες, με τρόπο που συνιστούσε παραβίαση του Κανονισμού, να διατηρήσει σε λειτουργία την Ολομέλεια και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και όλα αυτά, ύστερα από σχετική εντολή της, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής.

Η αρχή έγινε νωρίς το απόγευμα στην Επιτροπή Θεσμών, την οποία είχε συγκαλέσει με αντικείμενο αφενός την υποβολή αιτήματος στην Προεδρία της Δημοκρατίας να αποστείλει στο Κοινοβούλιο τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και αφετέρου να γίνει ακρόαση του κ. Γ. Στουρνάρα.

Εξαιτίας της άρνησης των κομμάτων να προσέλθουν και προκειμένου αυτή τη φορά να επιτύχει απαρτία και η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί, η κ. Κωνσταντοπούλου, ενεργοποιώντας σχετικές διατάξεις του Κανονισμού, προέβη σε αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Θεσμών, ώστε να συμπεριληφθούν και πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Γ. Βαρουφάκης και η κ. Νάντια Βαλαβάνη. Ωστόσο, απαρτία δεν υπήρξε, καθώς ούτε οι συγκεκριμένοι βουλευτές προσήλθαν. Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος κράτησε αντικανονικά τη συνεδρίαση ανοιχτή επί δίωρο, ενώ σε μια έσχατη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, τη διέκοψε για άλλες δύο ώρες «για να επιτευχθεί πλειοψηφία» ικανή να λάβει αποφάσεις. Ομως, ούτε η νέα αυτή προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία κι έτσι, λίγο μετά τις 11 μ.μ., πλέον ανακοίνωσε τη ματαίωση της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, είχε προλάβει τόσο στην άκυρη συνεδρίαση όσο και στην αίθουσα της Ολομέλειας –όπου είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση για το χρέος– να εξαπολύσει τις νέας οξύτητας επιθέσεις της:

«Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει την αντισυνταγματική του δράση», είπε μεταξύ άλλων με αφορμή τις διερευνητικές εντολές, καθώς, σύμφωνα με την «ερμηνεία» που δίνει η κ. Κωνσταντοπούλου, η εξελισσόμενη διαδικασία δεν ανταποκρίνεται στις πρόνοιες των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά του κ. Αλ. Τσίπρα (μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για με ευθύνη του προσπάθεια κατάλυσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, αλλά και για «εκτέλεση» του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και κατά όλων των βουλευτών που δεν ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς της. Επιπλέον, έδωσε τον λόγο –επίσης παραβιάζοντας τον Κανονισμό– ειδικά στον κ. Π. Λαφαζάνη και στην κ. Ραχήλ Μακρή, προκειμένου να αναπτύξουν φιλικές προς την ίδια απόψεις και τις εντόνως αντιμνημονιακές τους θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή