Μεϊμαράκης: Ασχετοσύνη ή εξαπάτηση;

Μεϊμαράκης: Ασχετοσύνη ή εξαπάτηση;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζήτημα ασχετοσύνης ή προσπάθεια εξαπάτησης; Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας απαντήσει». Με αυτό το δίλημμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε στη μάλλον συναισθηματική επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του σχετικά με τη «σκληρή διαπραγμάτευση» που έκανε με τους εταίρους. Ο κ. Μεϊμαράκης, σε μία σαφή προσπάθεια να επενδύσει στην κατάρρευση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του απελθόντος πρωθυπουργού, αναγνώρισε ειρωνικά ως επικοινωνιακή επιτυχία του κ. Τσίπρα «να μην κρίνουμε το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης, αλλά τη διάρκειά της» και προσέθεσε ότι επιχείρησε, προχθές, «να περάσει και ως προτέρημα αυτή του την αφέλεια». «Η αφέλεια σε τόσο κρίσιμες περιπτώσεις σε πρωθυπουργό;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. 

Κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε, σε συνέντευξή του στον Alpha, τη θέση υπέρ της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί και από την υπάρχουσα Βουλή. Δεσμεύθηκε ότι θα αναζητήσει, ως πρώτο κόμμα, συναινέσεις μετά τις εκλογές και θα επιδιώξει μία κυβέρνηση «από τους πιο ικανούς και άξιους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν».

Η «επιχείρηση αποδόμησης Τσίπρα» στις δημόσιες παρουσίες του κ. Μεϊμαράκη δεν αφορά μόνον τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κυρίαρχο επιχείρημα της Κουμουνδούρου σε αυτή την εκλογική μάχη, τη νεότητα και την απουσία «αμαρτιών» του κ. Τσίπρα έναντι της παλαιότητας των υπολοίπων. Προς απάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε μία «αντιπαράθεση χαρακτήρων» με τον μεγάλο του αντίπαλο, καίτοι αρκετοί θεωρούν ότι αυτό δεν είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. Με αφορμή τα σχόλια για τον τρόπο που τοποθετείται, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε: «δεν είμαι "δήθεν" όπως είναι ο κ. Τσίπρας, δεν θα πω ψέματα όπως είπε εκείνος, θα λέω την αλήθεια με το στυλ που έχει το δικό μου ήθος». Αντίστοιχη, αναλυτική αναφορά υπήρξε και για το δίλημμα «παλαιό-νέο» που θέτει ο κ. Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αναρωτιέται αν είναι «νέο» ο κρατισμός, η ύφεση, τα capital controls, «η απειρία, η ανευθυνότητα, η ανεπάρκεια που επέδειξαν». Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ρητώς ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει, μέσω εκλογών, τη φυγή από τις κυβερνητικές του ευθύνες («ο τύπος την κοπανάει» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε) και τον κατήγγειλε ότι προκάλεσε εσπευσμένα τις εκλογές πριν έρθει ο λογαριασμός, πριν οι πολίτες πληρώσουν τις συνέπειες της ασυνέπειάς του.

Απευθυνόμενος στην K.O. της Ν.Δ. (σ.σ. από την οποία απουσίαζαν οι ευρισκόμενοι εκτός Αθηνών κ. Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής), ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι η πρωτιά της Ν.Δ. στις κάλπες. Σαφής επιδίωξή του είναι, δε, να επικεντρώσει τη συζήτηση στη σύγκριση όχι των προθέσεων του κ. Τσίπρα και αυτών της Ν.Δ. αλλά των κυβερνητικών πεπραγμένων των δύο κομμάτων. Προς τούτο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο τηλεμαχιών, μία μεταξύ Τσίπρα-Μεϊμαράκη και μία με όλους τους αρχηγούς.

Απηύθυνε πρόσκληση προς το σύνολο των πολιτών (σ.σ. από τα όρια της άκρας δεξιάς μέχρι την αριστερά, κατά την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος), ενώ εμφανώς απευθύνθηκε και στο θυμικό των νεοδημοκρατών, επιλέγοντας την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, την προσεχή Τρίτη, στη Ρηγίλλης. Ως προς τα εσωκομματικά, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη σειρά εκλογής των υποψηφίων του Ιανουαρίου, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «συμβολικού χαρακτήρα» αλλαγών. Προς τούτο συνεστήθη ειδική ομάδα (Γ. Πλακιωτάκης, Κ. Τασούλας, Γ. Βλάχος, Κ. Γκιουλέκας και Θ. Μπούρας) που θα αναλάβει να εισηγηθεί τις αλλαγές στην επιτροπή εκλογικού αγώνα της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή