Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε φορτηγό

Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε φορτηγό

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Την Τρίτη ενδέχεται να επήλθε ο θάνατος των δεκάδων προσφύγων και μεταναστών, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν χθες το πρωί σε φορτηγό ψυγείο σταθμευμένο σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Πάρντορφ. Οι αυστριακές αρχές απομάκρυναν περισσότερα από 70 πτώματα από το φορτηγό, ο οδηγός του οποίου αναζητείται.

Οι χθεσινές ειδήσεις από τα ανοικτά της Λιβύης κάνουν λόγο για νέα βύθιση σκάφους με πολλές δεκάδες νεκρούς Αφρικανούς, Πακιστανούς και Σύρους, αλλά και περίπου 100 διασωθέντες.

«Το θέαμα ήταν φρικτό», είπε ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, περιγράφοντας τον εντοπισμό του εγκαταλελειμμένου φορτηγού ψυγείου από τους υπαλλήλους του αυτοκινητοδρόμου. Οι υπάλληλοι άνοιξαν τις πόρτες και αντίκρισαν δεκάδες πτώματα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, σε κατάσταση αποσύνθεσης. «Ηταν τουλάχιστον 20, αλλά μπορεί να ήταν ακόμη και 40 ή 50», διευκρίνισε ο Ντοσκόζιλ, προσθέτοντας ότι το όχημα μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία προκειμένου να αδειάσει από το μακάβριο φορτίο του.

Το φορτηγό είχε τα διακριτικά πτηνοτροφείου από τη Σλοβακία και ουγγρικές πινακίδες. Είχε αναχωρήσει από τη Βουδαπέστη το πρωί της Τετάρτης και είχε βρεθεί κοντά στα σύνορα με την Αυστρία τη νύχτα. Ακόμη και έμπειροι αξιωματικοί ήταν εμφανώς ταραγμένοι καθώς περιέγραφαν το «σοκαριστικό έγκλημα». Ο αυτοκινητόδρομος Α4 στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, κοντά στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία, έκλεισε σε ένα τμήμα του, καθώς ειδικές ομάδες της αυστριακής αστυνομίας χτένιζαν την περιοχή για ενδείξεις που να προσδιορίζουν τι πιθανώς συνέβη ή που να οδηγούν στην ταυτότητα του άνδρα που εγκατέλειψε το σταθμευμένο όχημα.

Φέτος στην Αυστρία αναμένεται να ζητήσουν άσυλο 80.000 άνθρωποι, αντί 28.000 που ζήτησαν το 2014 και 17.000 το 2013. Οπως και στη Γερμανία, στην Αυστρία αυξάνονται παράλληλα τα αισθήματα αλληλεγγύης και εχθρότητας προς τους πρόσφυγες. «Οσο περισσότερο οι ντόπιοι έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες και ακούν τις ιστορίες τους, καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν εύκολη η απόφασή τους να έρθουν στην Ευρώπη, ούτε το ταξίδι τους ήταν εύκολο», είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» η δρ Γιούτα Χένερ, διευθύντρια εκκλησιαστικής οργάνωσης που βοηθάει τους πρόσφυγες. «Μιλάμε γι’ αυτό στις εκκλησίες όλη την ώρα. Μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξουν οι νοοτροπίες απέναντι σε αυτούς που ζητούν άσυλο».

Μέσω social media

Παράλληλα όμως, το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η ρητορική του μίσους διαδίδεται με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έβαλε στο στόχαστρο χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας. Ο Χάικο Μάας κατηγόρησε την εταιρεία Facebook ότι αγνοεί τα παράπονα χρηστών για ρατσιστικά σχόλια και ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους της. Στην επιστολή του στον διευθυντή δημοσίων σχέσεων του Facebook Ρίτσαρντ Αλαν, ο Μάας ανέφερε ότι έχουν φθάσει στο γραφείο του πολυάριθμα παράπονα χρηστών που δηλώνουν ότι οι διαμαρτυρίες τους αγνοούνται. «Συγκεκριμένα, οι χρήστες του Facebook κάνουν παράπονα ότι η εταιρεία σας δεν εμποδίζει αποτελεσματικά τις ρατσιστικές αναρτήσεις και σχόλια, παρόλο που σας υποδεικνύουν συγκεκριμένα παραδείγματα».

Η Γερμανία είναι η υπ’ αριθμόν 1 χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., με σημαντική απόσταση από άλλες μεγάλες και εύπορες χώρες, όπως η Βρετανία. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι στη Γερμανία υποβάλλονται περισσότερες αιτήσεις ασύλου σ’ έναν μήνα από όσες στη Βρετανία σ’ έναν χρόνο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου από υπηκόους Συρίας, η αναλογία είναι μία αίτηση στη Βρετανία προς 27 στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο δωδεκάμηνο, υποβλήθηκαν στη Βρετανία 25.571 αιτήσεις ασύλου, ενώ στη Γερμανία 296.710. Μόλις 2.204 Σύροι υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία, αντί 59.605 στη Γερμανία. Συνολικά, στην Ε.Ε. υποβλήθηκαν το 2014 626.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ η χώρα στην οποία υποβλήθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις αναλογικά με τον πληθυσμό της ήταν η Σουηδία.

Τα θύματα

Περίπου 2.370 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους φέτος, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ε.Ε. διά θαλάσσης, χωρίς να υπολογίζονται οι άνθρωποι που πνίγηκαν χθες. Ως το βράδυ δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, πέραν της δήλωσης αξιωματούχου της Λιβύης ότι στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες και «επέζησαν περίπου 100».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή