Βασιλική Θάνου, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

Βασιλική Θάνου, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύπειρη δικαστική λειτουργός, διδάκτωρ της Εθνικής Σχολής Δικαστών, με έντονη συνδικαλιστική δράση και εκπεφρασμένες αντιμνημονιακές απόψεις, μητέρα τριών παιδιών και από χθες η πρώτη γυναίκα (υπηρεσιακή) πρωθυπουργός της χώρας.

Το «βιογραφικό» της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου είναι μεστό «ρόλων» και δραστηριοτήτων που αντικατοπτρίζουν την πολυετή πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Τον περασμένο Ιούλιο ανέλαβε τη θέση της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Η επιλογή της προκάλεσε ποικίλα σχόλια αλλά και αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτήν του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για παράκαμψη της επετηρίδας και επί της ουσίας «πολιτική» τοποθέτησή της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Θάνου βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής, καθώς αίσθηση είχε προκαλέσει η απόφασή της να κρίνει αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975. Από το 2008 έως το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου. Διδάσκει Αστικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ενώ από το 2012 είναι πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μέχρι τις εκλογές θα είναι υπηρεσιακή πρωθυπουργός, ενώ με την ανάδειξη κυβέρνησης θα μπορεί να επιστρέψει στην προεδρία του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή