«Ναυάγιο» στις επαφές ΠΑΣΟΚ με ΚΙΔΗΣΟ

«Ναυάγιο» στις επαφές ΠΑΣΟΚ με ΚΙΔΗΣΟ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως προβεβλημένους «παπανδρεϊκούς», ούτε βεβαίως με το ΚΙΔΗΣΟ, θα κατέλθει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ. Οι υπόγειες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαρ. Τρικούπη και στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν τελεσφόρησαν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν όσοι έχουν γνώση των συζητήσεων, ουδέποτε υπήρξε σοβαρή πιθανότητα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το προσκλητήριο που απηύθυνε δημοσίως η Φώφη Γεννηματά (η οποία επικοινώνησε χθες το βράδυ τηλεφωνικώς με τον κ. Παπανδρέου) και προκάλεσε την ανταπόκριση του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ. Χθες το βράδυ, σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι το ΚΙΔΗΣΟ έχει θέσει «ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες». Από το ΠΑΣΟΚ μιλούν για προειλημμένες αποφάσεις εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ τόνισαν ότι ανέμεναν από τον Γ. Παπανδρέου «υπερβατική πρωτοβουλία που θα ξεπερνούσε το συγκυριακό εκλογικό σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ».

Την απάντηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η προχθεσινή ανακοίνωση με την οποία ο κ. Παπανδρέου τασσόταν υπέρ της συγκρότησης κοινού ψηφοδελτίου ανάμεσα σε όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του προοδευτικού χώρου, με ανάδειξη των υποψηφίων από τη βάση. Οπως είναι κατανοητό, κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ για δύο λόγους. Πρώτον, διότι το χρονικό πλαίσιο έως και τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι ασφυκτικό. Δεύτερον, διότι θεωρείται ηθικά μεμπτό και πολιτικά ανέφικτο να αφαιρεθούν οι έδρες βουλευτών οι οποίοι εξελέγησαν μόλις προ επτά μηνών και, ευλόγως, θα διαμαρτύρονταν. Το συγκεκριμένο, εξ ορισμού ακανθώδες, ζήτημα προκαλούσε τριβές, κυρίως από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ, όπου θεωρούν ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαιρετικά εχθρικούς απέναντι στον κ. Παπανδρέου.

Η κ. Γεννηματά δεν μπορούσε, βεβαίως, να ανακινήσει αυτήν τη συζήτηση όχι μόνο για πρακτικούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Πέρα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε ευθύς εξαρχής διαμηνύσει ότι θεωρεί αδιανόητη την επιστροφή του κ. Παπανδρέου και των προβεβλημένων στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ στο ΠΑΣΟΚ, τη σαφή διαφωνία τους με το ενδεχόμενο είχαν εκφράσει κατά καιρούς και οι κ. Λ. Γρηγοράκος, Ανδρ. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος κ.ά.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Εν τω μεταξύ χθες, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ζήτησαν νομοθετική επικύρωση της παράτασης του προηγούμενου προγράμματος στις 20 Φεβρουαρίου, ακριβώς διότι είχαν αντιληφθεί ότι, προϊόντος του χρόνου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε πρόβλημα. Στο κυβερνών κόμμα «δεν κατάλαβαν τότε», είπε (9,84) ο κ. Βενιζέλος, «ότι τους πηγαίνουν με την πλάτη στον τοίχο, διότι αλλιώς θα έπρεπε να είχε εκδηλωθεί από τον Φεβρουάριο η εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και να είναι αδύνατη η ψήφιση της παράτασης από την παρούσα Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή