Με άνοδο 5,3% έκλεισε το χρηματιστήριο Σαγκάης

Με άνοδο 5,3% έκλεισε το χρηματιστήριο Σαγκάης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αγορές τόσο στην Κίνα όσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν κέρδη άνω του 3%, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε στις 627,02 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,6%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 27,5 εκατ. ευρώ και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,97%. Πτώση 7,14% σημείωσε, όμως, η μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 4,35%. Η βελτίωση του κλίματος σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ εκτιμάται ότι οφείλεται στα μηνύματα που έρχονται από τη Fed παρά στις δύο νέες παρεμβάσεις του Πεκίνου στην αγορά συναλλάγματος και στα κινεζικά χρηματιστήρια. Το κλίμα διαμόρφωσε η Wall Street με τα κέρδη που είχε σημειώσει από την Τετάρτη μετά τη δήλωση του Γούλιαμ Ντάντλεϊ, στελέχους της Fed, ότι ξεθωριάζει η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της αναταραχής στην Κίνα.

Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε κεντρική ισοτιμία του γουάν τα 6,4085 γουάν έναντι ενός δολαρίου ΗΠΑ, επίπεδο μόλις κατά 0,07% χαμηλότερο από την ισοτιμία της προηγούμενης ημέρας, αλλά το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2011. Ακολούθησε ελαφρά ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, αλλά διαπραγματευτές στη Σαγκάη πιθανολογούν πως πρόκειται για προσωρινή ανάκαμψη, καθώς «πολλές επιχειρήσεις και μεγάλοι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική περαιτέρω υποτίμησης». Παράλληλα πηγές της κινεζικής αγοράς ανέφεραν στο Bloomberg ότι το Πεκίνο παρενέβη και πάλι χθες αγοράζοντας μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να ανακάμψει ο βασικός δείκτης της Σαγκάης και να κλείσει με άνοδο 5,3%. Οι θετικές εξελίξεις δεν έχουν, πάντως, κατευνάσει την ανησυχία των αγορών, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι προεξοφλούν περαιτέρω επιβράδυνση της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή