Ξαναγεμίζουν οι πλατείες Αθήνας και Πειραιά με πρόσφυγες

Ξαναγεμίζουν οι πλατείες Αθήνας και Πειραιά με πρόσφυγες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες προς τον Πειραιά έρχονται πλήρη, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά. Ωστόσο, έχει μειωθεί η ένταση με την οποία οι πρόσφυγες αναχωρούν προς τα σύνορα, αφού στα ΚΤΕΛ έχει ελαττωθεί σημαντικά η ζήτηση, ενώ τα προγραμματισμένα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι πλήρη. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το απόγευμα, το «Ελ. Βενιζέλος» μετέφερε 2.500 πρόσφυγες και από τα ΚΤΕΛ αναχώρησαν για Θεσσαλονίκη μόνον έξι λεωφορεία, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ο αριθμός των λεωφορείων ήταν 42. Αντίστοιχα, τα τρένα από τον σταθμό Λαρίσης έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια, καθώς έχουν ήδη προπωληθεί όλες οι θέσεις για τις επόμενες δύο ημέρες.

Ετσι, οι πλατείες της Αθήνας μετατρέπονται ξανά σε τόπο διαμονής για εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να βρουν ένα εισιτήριο προς τον βορρά. Με φανερή εξάντληση από την πολύωρη ταλαιπωρία του ταξιδιού, οικογένειες Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών έστρωσαν κουβέρτες και υπνόσακους στην πλατεία Βικτωρίας χθες το πρωί, μετατρέποντας την πλατεία σ’ ένα «απέραντο κρεβάτι». Οι καταστηματάρχες, οργισμένοι, προσπαθούσαν να ανοίξουν τον χώρο μπροστά από τα μαγαζιά τους, δημιουργώντας μικρής έντασης καβγάδες. Η παρουσία της αστυνομίας διακριτική, με εποπτικό ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που έφτασαν την Τετάρτη στον Πειραιά κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχεία της Ομόνοιας έως ότου καταφέρουν να κλείσουν εισιτήριο για Θεσσαλονίκη. «Πολλοί Σύροι δεν βιάζονται να φύγουν. Πηγαίνουν στα ξενοδοχεία που επιλέγουν να μείνουν και ψάχνουν τρόπο να φτάσουν στον επόμενο τους σταθμό. Κάποιοι κάνουν και τουρισμό, επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους.

Ζητούν από τους ξενοδόχους μεγάλα δωμάτια και απαραιτήτως ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να επικοινωνούν με τους δικούς τους».

Εντονο, ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο και επιλέγουν τα παγκάκια στις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας. Οι εικόνες αυτές επιστρέφουν ξανά στην πρωτεύουσα ύστερα από αρκετές εβδομάδες.

Στις 15 Ιουλίου, η «Κ» είχε αποκαλύψει τον πρόχειρο καταυλισμό που είχε στηθεί στο Πεδίον του Αρεως, όταν ήταν ακόμη λιγοστές οι σκηνές. Ως φαίνεται, οι σκηνές επιστρέφουν στο πάρκο και προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες που «ξέμειναν» στην Αθήνα και δεν έχουν κάποια άλλη εναλλακτική λύση για στέγαση.

Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις και την αστυνόμευση της περιοχής, καταστηματάρχες που δουλεύουν έξω από το πάρκο αναφέρουν ότι «τα βράδια έρχονται από διάφορες περιοχές της Αθήνας, στήνουν σκηνές και το πρωί η αστυνομία τους διώχνει». Χθες το μεσημέρι, έξι νεαροί πρόσφυγες, ηλικίας 22-25 ετών, μπήκαν στο πάρκο καθ’ υπόδειξη ενός 50χρονου συμπατριώτη τους. Συζητώντας, έστησαν τη σκηνή τους πλάι σε δύο άλλες που τις χώριζε ένας σιδερένιος φράκτης. Λίγα μέτρα πιο κάτω, τρεις άλλοι νέοι δροσίζονταν στη βρύση που υπάρχει για να σβήνει τη δίψα των περαστικών. Εντονη ήταν η κίνηση μέσα στο πάρκο από άτομα που παρατηρούσαν τις διάφορες γωνίες σε μια αναγνωριστική βόλτα.

Η περιοχή κοντά στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα άλλο σημείο που οι πρόσφυγες επιλέγουν να καταλύσουν. Συγκεκριμένα, η πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά αποτελεί σημείο συνάντησης και πρόχειρης διαμονής λόγω της εγγύτητας με τον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή