Χίλαρι Κλίντον: «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»

Χίλαρι Κλίντον: «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΪΟΒΑ. Την ευθύνη της χρήσης του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή εμπιστευτικών μηνυμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέλαβε την Τετάρτη η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Η κ. Κλίντον επέμενε τις τελευταίες εβδομάδες να απορρίπτει την υπόθεση ως φαιδρή, προτιμώντας να απαντά αστειευόμενη σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Την Τετάρτη, όμως, η πρώην υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι έσφαλε.

«Η χρήση του προσωπικού μου λογαριασμού είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Η επιλογή μου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Θα έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς email -έναν προσωπικό, έναν υπηρεσιακό- και αναλαμβάνω την ευθύνη για την απόφασή μου αυτή», είπε η κ. Κλίντον, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αϊόβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των επίμαχων μηνυμάτων, η επιτροπή έρευνας του υπουργείου δεν εντόπισε κανένα απόρρητο.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί ήγειραν ερωτήματα γύρω από μηνύματά μου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών, και κατανοώ την περιέργεια και το ενδιαφέρον τους», κατέληξε η πρώην υπουργός.

Στις αρχές Αυγούστου, η Χίλαρι Κλίντον είχε αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις γύρω από τα email της, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια παρατυπίας ή σφάλματος. Αντιμέτωπη με τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα σε εκδήλωση στη Νεβάδα, η κ. Κλίντον είχε εκνευρισθεί φανερά, διακόπτοντας το ακροατήριό της και λέγοντας: «Κανείς δεν με ρωτά για το θέμα αυτό, εκτός από εσάς».

Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αϊόβα και η απόφασή της να αναλάβει την ευθύνη για την εσφαλμένη χρήση του λογαριασμού ηλεκτρονικών μηνυμάτων αποτελoύν προσπάθεια της πρώην ΥΠΕΞ να αφήσει πίσω της το επουσιώδες -όπως το χαρακτηρίζει η ίδια- θέμα και να δώσει έμφαση στις πολιτικές της προτάσεις.

Μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου 200 ατόμων στο Τεχνολογικό Ιδρυμα του Ντε Μόιν της Αϊόβα, η κ. Κλίντον παρουσίασε το σχέδιό της για τον αγροτικό τομέα, που εστιάζεται σε ενίσχυση των κρατικών δαπανών, με στόχο την παροχή πίστωσης και σύγχρονου εξοπλισμού σε μικρούς επιχειρηματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους.

«Καλώ στη δημιουργία εθνικής τράπεζας υποδομών, που επενδύει σε εγγειοβελτιωτικά έργα, μεταφορικά δίκτυα, νέες πηγές ύδρευσης και επέκταση της κάλυψης ευρυζωνικού Ιντερνετ στις αγροτικές περιοχές», είπε η κ. Κλίντον.

Η πρώην ΥΠΕΞ πρότεινε επίσης την ενίσχυση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, που προβλέπει ότι η βενζίνη πρέπει να αποτελείται σε ποσοστό 10% από ανανεώσιμα καύσιμα, όπως η αιθανόλη. Το ζήτημα αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα για την πολιτεία της Αϊόβα και τη μεγάλη παραγωγή καλαμποκιού των αγροτών της.

Πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, βρισκόταν ο κυβερνήτης της Αϊόβα, Τομ Βίλσακ, που μίλησε με θερμά λόγια για το ήθος και τις πολιτικές της θέσεις. «Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο Αμερικανό σήμερα, ο οποίος να είναι τόσο αποτελεσματικός και τόσο δοκιμασμένος όσο η Χίλαρι Κλίντον. Η απόφασή μου να στηρίξω την υποψηφιότητά της είναι βαθιά προσωπική. Πρόκειται για την καλύτερη υποψήφιο του κόμματός μου και τη μόνη ικανή να κερδίσει τις εκλογές του 2016», είπε ο κ. Βίλσακ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή