Ανοδος της στάθμης των θαλασσών

Ανοδος της στάθμης των θαλασσών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Στο ανώτατο όριο των προβλέψεων θα κυμανθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών τον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με νεότερες μελέτες της NASA. Το 2013, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ είχε υπολογίσει ότι η στάθμη των θαλασσών θα ανεβεί από 30 έως 90 cm μέχρι το τέλος του αιώνα. Πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι η διαδικασία επιταχύνεται με αποτέλεσμα οι επικαιροποιημένες προβλέψεις να προσεγγίζουν περισσότερο το ένα μέτρο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου αυξάνει τον όγκο τους. Αυτό ευθύνεται για το ένα τρίτο της παρατηρηθείσας ανόδου της στάθμης, ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα προκύπτουν από την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και αλλού, επίσης εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το ουσιώδες σχετικά με τις προβλέψεις αυτές είναι ότι αφορούν διαδικασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί («locked into the system») και δεν μπορούν να αντιστραφούν ακόμη και αν ληφθούν δραστικά μέτρα. Ο αγώνας για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων αφορά την αποφυγή ακόμη μεγαλύτερων και πιο αποσταθεροποιητικών αλλαγών στο κλίμα του πλανήτη.

«Με τα δεδομένα που έχουμε για τη διαστολή των ωκεανών και την προσθήκη υδάτων από τα παγοκαλύμματα και τους παγετώνες, είναι βέβαιο ότι πηγαίνουμε για τουλάχιστον τρία πόδια (1 μέτρο) άνοδο της στάθμης των θαλασσών, πιθανώς περισσότερο» είπε ο γεωφυσικός Στιβ Νίρεμ, περιγράφοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που αναλύει δορυφορικά δεδομένα 23 ετών. «Δεν γνωρίζουμε αν η διαδικασία θα χρειαστεί έναν αιώνα ή λίγο περισσότερο».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης όχι απλώς αλλάζει, έχει ήδη αλλάξει» προσέθεσε ο ερευνητής της NASA Τομ Βάγκνερ. Η στάθμη των θαλασσών έχει ανεβεί σχεδόν 8 εκατοστά από το 1992, με αποτέλεσμα π.χ. η ετήσια φουσκοθαλασσιά να φθάνει συστηματικά στους δρόμους του Μαϊάμι, κάτι που πριν από λίγες δεκαετίες δεν συνέβαινε. Τα 8 εκατοστά είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος, ενώ σε κάποιες περιοχές η άνοδος έχει αγγίξει τα 23 εκατοστά.

Ο χάρτης των ωκεανών που κατήρτισε η NASA είναι σχεδόν όλος κίτρινος και κόκκινος (υψηλότερη στάθμη), ενώ υπάρχουν λιγοστά σημεία σε χρώμα μπλε (χαμηλότερη στάθμη). Πρόκειται για το κομμάτι του Ειρηνικού που βρέχει τις Δυτικές ΗΠΑ και το οποίο επηρεάζεται από περιοδικό φαινόμενο που ψύχει τα ύδατα. Οταν το φαινόμενο αυτό εισέλθει στη θερμή φάση, οι επιστήμονες θεωρούν ότι και αυτά τα νερά θα διασταλούν ανεβάζοντας τη στάθμη. Ο μεγάλος γρίφος είναι ο ακριβής μηχανισμός που ρυθμίζει την τήξη των πάγων. Την τελευταία δεκαετία, το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας τροφοδοτεί τους ωκεανούς με 303 γιγατόνους λιωμένου πάγου ετησίως, ενώ το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής με 118 γιγατόνους ετησίως.

Ενδείξεις ταχείας τήξης

«Εχουμε δει από τα παλαιοκλιματολογικά δεδομένα ότι είναι εφικτή η άνοδος της στάθμης των θαλασσών έως και τρία μέτρα σε διάστημα ενός – δύο αιώνων» είπε ο Βάγκνερ. «Αυτό έχει συμβεί σε φάσεις ταχείας τήξης των παγοκαλυμμάτων. Σήμερα έχουμε ενδείξεις ότι τα παγοκαλύμματα “ξυπνούν”, αλλά πρέπει να τα κατανοήσουμε καλύτερα πριν προσδιορίσουμε αν βρισκόμαστε σε μια τέτοια περίοδο ταχείας τήξης».

Τα παγοκαλύμματα είναι τα σταθερά κομμάτια πάγου που καλύπτουν την ξηρά στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Οι παγετώνες είναι παγωμένα ποτάμια ανάμεσα στα παγοκαλύμματα, που κινούνται με ταχύτητα μερικών εκατοστών τον χρόνο προς θάλασσες ή λίμνες.

Η απότομη επιτάχυνση της κίνησης του παγετώνα στο Γιάκομπσχαουν της Γροιλανδίας φέτος το καλοκαίρι άδειασε στη θάλασσα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου σε μία ημέρα. Αν ο παγετώνας αυτός λιώσει εντελώς, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει μισό μέτρο, ενώ αν λιώσουν όλοι οι πάγοι και οι παγετώνες, η στάθμη θα ανεβεί κατά 60 μέτρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή