«Ετοιμη για όλα» εμφανίζεται η ΕΚΤ

«Ετοιμη για όλα» εμφανίζεται η ΕΚΤ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι η πρώτη που θα γυρίσει πίσω στα «θρανία» τον Σεπτέμβριο, καθώς η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου είναι δρομολογημένη για την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα. Προβλέπεται να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα το οπλοστάσιό της, ώστε να μην επανέλθει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και εκτροχιαστεί η εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Διότι μπορεί να έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός Grexit συγκριτικά με την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο και να έχει αυξηθεί ο δανεισμός στις επιχειρήσεις κατά 0,9% τον Ιούλιο με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2012, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει νέους κινδύνους σε μια οικονομική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε σε χθεσινή συνάντηση διπλωματών στο Παρίσι πως η νομισματική πολιτική μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, αλλά δεν μπορεί να την εξασφαλίσει σε μόνιμη βάση.

Οπως επισημαίνεται σε έκθεση της Morgan Stanley, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις επιπτώσεις από την υποτίμηση του γουάν αυτόν τον μήνα, προκειμένου το Πεκίνο να καθησυχάσει τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων για τις επιπτώσεις μιας επιβράδυνσης στην κινεζική οικονομία. Η προσπάθεια αυτή, όπως και άλλα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Κίνα, αποδείχθηκε μάταιη. Συνεχίζονται οι απότομες διακυμάνσεις στις αγορές, με τη μεγάλη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων να αποτελεί απειλή για την Ευρωζώνη, επειδή επαναφέρει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να συζητήσει το ενδεχόμενο νέων προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέχρι τα τέλη του 2017, αλλά και τους γενικότερους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές. Στην έκθεσή της, η Morgan Stanley διαβλέπει, πιθανώς, μια αύξηση των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ αλλά όχι στην επόμενη συνεδρίαση. Την άποψη αυτή συμμερίζεται η Commerzbank, θεωρώντας πως οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη 1,5% το 2016 είναι υψηλές κάτω από τις παρούσες συνθήκες στις αγορές. Προχθές, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πραέτ, είπε πως το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να λάβει υπόψη τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που έχει ήδη υποχωρήσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο 0,2% από το 0,3% τον Μάιο. Πάντως, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Εκτός της ενίσχυσης του δανεισμού των επιχειρήσεων, αυξήθηκε και η κυκλοφορία χρήματος κατά 5,6% τον Ιούλιο αντί του 4,9% που αναμενόταν από τους αναλυτές.

«Να γίνει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση»

Η αποχώρηση ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε προηγούμενο, πυροδοτώντας σενάρια για το επόμενο κράτος-μέλος που θα ακολουθούσε, με όλες τις πιθανές επιπτώσεις αποσταθεροποίησης που συνεπάγονται από μια τέτοια κατάσταση, τόνισε από το Παρίσι ο Μανουέλ Κερέ, εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο κ. Κερέ αξιοποίησε την εκδήλωση για να περάσει εκ νέου το μήνυμα πως οι συζητήσεις για ένα Grexit έχουν, αναμφισβήτητα, προκαλέσει αστάθεια σαν μια μικρή αλλά επικίνδυνη ρωγμή που θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η Ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμη και δεν αποτελεί μια απλή νομισματική ένωση, δήλωσε. Τόνισε, επίσης, ότι είναι κρίσιμη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, η νομιμότητα και αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να ενισχυθεί με υπερβολικές απαιτήσεις από την ευρωτράπεζα. Ο κ. Κερέ είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της Ελλάδας. Είχε τονίσει πως δεν διαβλέπει προοπτική μιας σημαντικής άρσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων εάν δεν αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Επέστησε, μάλιστα, την προσοχή στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η λύση του οποίου θα πρέπει να είναι αποτελεσματική. Σε συνέντευξη στα μέσα Αυγούστου είχε πει, επίσης, πως είναι αναγκαίο να εξεταστεί η πώληση των δανείων σε επενδυτές που δεν θα είναι τραπεζικές οντότητες. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή