Προς εκταμίευση χρημάτων για τις ροές των προσφύγων

Προς εκταμίευση χρημάτων για τις ροές των προσφύγων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εθνικών δράσεων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και της παράνομης μετανάστευσης. Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής, Ενταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ), προϋπόθεση για την εκταμίευση των 470 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν στην Ελλάδα την πενταετία 2015-2020. Η απόφαση υπογράφεται από τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η απόφαση προσδιορίζει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία και καθορίζει και το εύρος των αρμοδιοτήτων της νέας διαχειριστικής Αρχής. Με προηγούμενη υπουργική απόφαση, που είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ την 10η Αυγούστου, επικεφαλής της ΥΔΕΠΑΥΕ είχε οριστεί ο κ. Γιώργος Καράτζογλου. Οπως εξηγούν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης στελέχωση της υπηρεσίας και η πιστοποίησή της από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η λειτουργία της θα ξεκινήσει το αργότερο την 15η Σεπτεμβρίου και, επομένως, τότε θα αρχίσει η ροή κοινοτικών πόρων. Στη νέα υπηρεσία που θα έχει την έδρα της στην αρχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης πρόκειται να μεταταγούν από άλλους φορείς του Δημοσίου 40 άτομα.

Η συγκρότηση της νέας διαχειριστικής Αρχής αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση κονδυλίων για τη μετανάστευση, μεταξύ των οποίων 30 εκατ. ευρώ από τα 470 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν στην Ελλάδα την πενταετία 2015-2020. Στο θέμα είχε αναφερθεί την 25η Αυγούστου η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε δηλώσει ότι «η επιτροπή τελεί εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα. Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατ. ευρώ».

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», μετά την ενοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων Ενταξης, Προσφύγων και Επιστροφών (άνοιξη του 2014), η Ελλάδα όφειλε να δημιουργήσει νέα, ενιαία διαχειριστική Αρχή που θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους Αρχές των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Ενώ η διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014, ολοκληρώθηκε μόλις χθες με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή