49 χρόνια πρίν… 28-VIIΙ-1966

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ: Μόσχα, 27.- Ως μετέδωσε σήμερον το σοβιετικόν πρακτορείον «ΤΑΣΣ» η Σοβιετική Ενωσις επέδωσε προς την ενταύθα πρεσβείαν της Λαϊκής Κίνας έντονον διαμαρτυρίαν διά τας ταραχάς που συνέβησαν έξωθι της σοβιετικής πρεσβείας εις το Πεκίνον. Εις την διακοίνωσιν προστίθεται ότι η κινεζική Κυβέρνησις οφείλει να λάβη αποτελεσματικά μέτρα διά την προστασίαν των Ρώσων διπλωματών εις το Πεκίνον και αναφέρονται επεισόδια και προκλητικαί ενέργειαι, καθώς και βιαιοπραγίαι εις βάρος Ρώσων πολιτών. Μεταξύ των επεισοδίων αναφέρεται και ο λιθοβολισμός Ρώσου αξιωματούχου εις το Πεκίνον, καθώς και το σταμάτημα υπό του πλήθους αυτοκινήτου της σοβιετικής πρεσβείας. […] Εις την διαμαρτυρίαν αναφέρεται επίσης ότι αι αντισοβιετικαί αυταί ενέργειαι γίνονται υπό τα όμματα των Κινέζων αστυνομικών, οι οποίοι παραμένουν αδιάφοροι. […] Ο Ρώσος επιτετραμμένος εις το Πεκίνον διεμαρτυρήθη προς τας κινεζικάς αρχάς, αλλ’ αύται δεν απέκλεισαν την δυνατότητα επαναλήψεως των επεισοδίων έξωθι της σοβιετικής πρεσβείας. […] Το κινεζικόν υπουργείον των Εξωτερικών εδικαιολόγησε τους ταραχοποιούς, τονίσαν ότι αι ενέργειαί των ευρίσκονται εν συμφωνία προς την πολιτικήν εκστρατείαν, που διεξάγεται εις την χώραν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ:  (Από πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Κ») Κομμουνισταί είναι οι δύο Ρουμάνοι ηγέται, ο πρωθυπουργός κ. Ιων – Γεώργιος Μάουρερ και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Μανέσκου, οι οποίοι φθάνουν αύριον εις τας Αθήνας δι’ επίσημον επίσκεψιν […]. Εσωτερικώς το καθεστώς το οποίον διευθύνουν οι δύο επισκέπται μας είναι ολοκληρωτικόν, αλλ’ είναι ήπιον. […] Καλώς να έλθουν, λοιπόν, […] εις τας Αθήνας.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ:  (Από πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Κ») Δεκαεπτά έτη συμπληρούνται αύριον από της ιστορικής νίκης του Γράμμου, όταν ο ελληνικός στρατός, τελών υπό την ηγεσίαν του στρατάρχου Παπάγου, έθεσεν ουσιαστικώς τέρμα εις την ξενοκίνητον ανταρσίαν διά της συντριβής των ανταρτοσυμμοριτών. […] Η μεγάλη αυτή επέτειος δεν πρέπει να λησμονηθή, εφ’ όσον ο παγκόσμιος κομμουνισμός και οι ελληνόφωνοι πράκτορές του δεν έχουν παραιτηθή των σκοτεινών σκοπών των εις βάρος της Ελλάδος. Και μολονότι σήμερον υπάρχει συγκεκροτημένον εθνικόν κράτος και άριστα ωργανωμένος στρατός, αφωσιωμένος εις τα εθνικά ιδανικά και συνεπώς έτοιμος και ικανός να συντρίψη κεραυνοβόλως πάσαν νέαν απόπειραν του κομμουνισμού, η μεγίστη εθνική πλειοψηφία του λαού οφείλει ν’ αγρυπνή πάντοτε διότι ο ερυθρός δαίμων δεν καταβάλλεται ευκόλως και διαθέτει πολλούς τρόπους διά να υποσκάψη τα θεμέλια του έθνους και του κράτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ: Κριτική του Ανδρέα Καραντώνη για την συλλογή ποιημάτων «Το δίχτυ των ψυχών» Θεσσαλονίκη, 1965.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή