Καθημερινά αποκαλυπτήρια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​υχνά όταν ακούμε έναν πολιτικό δεν προσέχουμε κάποιες σκέψεις του, καθώς μας παρασέρνει η ρουτίνα των έτοιμων φράσεων και της «ατάκας» που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο. Οταν όμως μας επισημάνουν και ξεχωρίσουμε κάποια σκέψη, μένουμε κατάπληκτοι.

Ακούστε μια τέτοια αποστροφή από την προχτεσινή χαλαρή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε για ποιον λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραπονέθηκαν για την πολιτική του. «Αν εσείς έχετε το δικαίωμα να αυθαδιάζετε και να δίνετε στον λαό σας τη δυνατότητα να αποφασίζει, του έλεγαν, τότε εμείς, συνέχιζαν, πώς θα περιορίσουμε το δικαίωμα των δικών μας λαών να αποφασίζουν για το μέλλον».

Είναι προφανές ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει ποτέ ειπωθεί, τουλάχιστον όχι κατά τον τρόπο που το διηγήθηκε ο πρωθυπουργός. Επειδή όμως η πανεθνική μετάδοση των λόγων του καθιστά αδύνατη τη διάψευση, αξίζει να αναρωτηθούμε για τον λόγο που λέγει κάτι τόσο εξωφρενικό ο Αλέξης Τσίπρας.

Δυστυχώς, όσο κι αν το ψάξετε, δεν πρόκειται να βρείτε καμία λογική εξήγηση. Γιατί να πει κάτι που θα κάνει έξαλλους όλους τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τους οποίους καταγγέλλει ότι επιθυμούν να… περιορίσουν το δικαίωμα των δικών τους λαών να αποφασίζουν για τα σημαντικά πράγματα στα δικά τους κράτη.

Από ψυχαναλυτική άποψη, τρομάζει κανείς όταν διαπιστώνει την ανήκεστο βλάβη που προξενεί ο πασοκικός τριτοκοσμικός επαρχιωτισμός της δεκαετίας του 1980, δηλαδή των εφηβικών χρόνων του κ. Τσίπρα, όταν συνδυαστεί με την ψευδοπραγματικότητα του σοβιετοκρατούμενου αυταρχισμού, που υπήρξε η ιδεολογική κολυμβήθρα του επταμηνίτικου πρωθυπουργού μας.

Πρόκειται όμως για τις τύχες της χώρας. Σε απανωτές περιπτώσεις ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι έχει εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας μέσα στην οποία ζούνε οι κανονικοί άνθρωποι. Ολοι κατανοούσαν ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτούν οι άλλοι Ευρωπαίοι όσα αντιφατικά υποσχόταν τον περασμένο Ιανουάριο η ομάδα Τσίπρα στους ψηφοφόρους.

Οχι μόνον εμείς αλλά και κάθε νουνεχής σύμβουλος γνώριζε πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί στην περίπτωση που θα επιδίωκε η Ελλάδα τη σύγκρουση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός μελών της ελληνικής καθεστηκυίας τάξεως πίστευαν ότι, ανεξαρτήτως όσων ισχυριζόταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα έκανε την απαραίτητη «κωλοτούμπα».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέγει το εξής αφοπλιστικό: «Δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης, τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών». Ανέμεναν τη συσπείρωση των προοδευτικών της Ευρώπης, αλλά δεν είχαν υπολογίσει την ικανότητα αντισυσπείρωσης των αντιδραστικών.

Απίθανα πράγματα, όταν μάλιστα διατυπώνονται από το νούμερο 1 της μαρξιστικής αριστεράς. Τελικά στις λεπτομέρειες του πολιτικού λόγου κρύβονται διαβολικές σκέψεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή