Η Helena Bonham Carter ακόμα «μαγεύει»

Η Helena Bonham Carter ακόμα «μαγεύει»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Helena Bonham Carter ήταν μία από τις πιο «μαγευτικές» ηθοποιούς των 90s με ρόλους σε ταινίες που σε ταξίδευαν σε άλλες εποχές, άλλες πραγματικότητες και σουρεαλιστικά παραμύθια. Απόλυτη μούσα του σκηνοθέτη Tim Burton, η ηθοποιός πρωταγωνίστησε στα Sweeney Todd και Dark Shadows, υποδύθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ στο The King’s Speech, για το οποίο προτάθηκε για Όσκαρ, απέδειξε το υποκριτικό της ταλέντο στο Fight Club του David Fincher,  ενώ συστήθηκε ξανά και στη νέα γενιά κινηματογραφόφιλων  μέσα από τον ρόλο της στο Harry Potter και στο Alice in Wonderland.

Η τελευταία της ταινία ‘The Young and Prodigious’ βρίσκει την ηθοποιό σε ένα ρόλο δύσκολο.  Η 49χρονο υποδύεται στην ταινία του Jean-Pierre Jeunet (γνωστός από το Amelie) μια μητέρα τριών παιδιών που χάνει το ένα παιδί της σε ένα ατύχημα στην φάρμα της, ενώ ο μικρότερός της γιος το σκάει από το σπίτι για να παραλάβει ένα βραβείο από το Smithsonian Institute για μια εφεύρεσή του.  Όπως λέει η ίδια σε συνέντευξή της στο περιοδικό Interview, η καλλιτεχνική ματιά του Jeunet ήταν αυτή που την έπεισε να συμμετάσχει στην ταινία: «Η ευαισθησία του και η αισθητική του είναι κάτι που πάντα αγαπούσα και θαύμαζα».

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα άνετη διαδικασία» λέει για τον ρόλο της εξηγώντας ότι «απλά εύχεσαι να μην χρειαστεί να βιώσεις τέτοια συναισθήματα στην πραγματικότητα. Μου αρέσει το γεγονός ότι ο Jean-Pierre δεν είναι υπερβολικά συναισθηματικός, οπότε και η ταινία δεν ήταν συναισθηματικά αλλά ήταν σίγουρα ένα πολύ ντελικάτο θέμα για να διαχειριστείς». Η Helena που έχει δύο παιδιά με τον πρώην σύντροφό της, τον σκηνοθέτη Tim Burton, τόνισε ότι οι γονείς «συνέχεια προσπαθούν να βρουν ισορροπίες, αλλά ποτέ δεν το καταφέρνουν. Είτε είσαι σε μια διαρκή κατάσταση όπου αισθάνεσαι τύψεις είτε δουλεύεις και δεν προσφέρεις στα παιδιά σου».

«Πότε δεν έδωσα στα παιδιά μου αρκετό χρόνο» παραδέχεται η Carter λέγοντας ότι «η κόρη μου θα σας το επιβεβαίωνε κατηγορηματικά. Ξέρω όμως ότι έχω ανάγκη να δουλεύω για να εξασφαλίσω την δική μου συναισθηματική υγεία. Κάποια στιγμή θα πρέπει τα παιδιά να ανεξαρτητοποιηθούν και να έχουν σεβασμό για τους γονείς τους. Είναι υγιές να δουλεύεις. Βέβαια, όταν προσπαθείς να κάνεις και τα δύο είναι δύσκολο να βρεις την ισορροπία αλλά το κάνεις σποραδικά».

Η επόμενη ταινία της Carter την βρίσκει στον ρόλο της Edith Ellyn στην ταινία Suffragette που έγραψε η Abi Mirgan (των Shame και The Iron Lady) και σκηνοθέτησε η βραβευμένη με BAFTA σκηνοθέτης Sarah Gavron. Πρόκειται για την ιστορία των γυναικών που αγωνίζονταν για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία. Με ένα πολύ δυνατό καστ που περιλαμβάνει την Carey Mulligan και την Meryl Streep, η Helena μπορεί να μην έχει μεγάλο ρόλο, όπως λέει, αλλά επιστρέφει δυναμικά στις ταινίες εποχής. «Όταν διάβασα το σενάριο, ήταν πολύ επιμορφωτικό για μένα να μαθαίνω για τις γυναίκες εκείνης της εποχής και τι περνούσαν προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίζουν. Είχαν θάρρος και γενναιότητα».

Η Bonham Carter, εξάλλου, έχει αποδείξει ότι και η ίδια είναι μια δυναμική γυναίκα, ξεκινώντας την καριέρα της από την ηλικία των 13 ετών. Όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά «είχα γρήγορα μια αίσθηση ανεξαρτησίας και επάρκειας. Ο πατέρας μου ήταν πολύ άρρωστος όταν ήμουν μικρή. Οι γονείς μου όμως πάντα μου μετέδωσαν μια αίσθηση σιγουριάς και αισθανόμουν ότι δεν είχα τίποτα να χάσω. Η υποκριτική, κατά κάποιο τρόπο, είναι μια διέξοδος από την πραγματικότητα και νομίζω ότι αυτό ήταν που με γοήτευσε και με έδινε κίνητρο να συνεχίσω. Μου φαινόταν υπέροχο να υποδύομαι άλλους ανθρώπους και να πληρώνομαι για αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή