Το δάνειο για το ΕΣΠΑ και η προεκλογική εξαγγελία

Το δάνειο για το ΕΣΠΑ και η προεκλογική εξαγγελία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι υπεγράφη χθες η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση δανείου 1 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσουν την εθνική συμμετοχή σε έργα του νέου ΕΣΠΑ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο μετά τις εκλογές θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων που δημιούργησαν άνεργοι ή προσέλαβαν ανέργους. Καλά, ας πούμε ότι το πρώτο είναι κάτι συγκεκριμένο και απτό. Μια σύμβαση που τη δούλεψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και λίγο πριν παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θέλησε να την υπογράψει κιόλας για να ολοκληρώσει μια προσπάθεια. Το δεύτερο τι άλλο είναι εκτός από προεκλογική εξαγγελία; Αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα, γιατί δεν το προκήρυξαν κανονικά την προηγούμενη εβδομάδα, ή έστω χθες ή προχθές, και αφήνουν τις λεπτομέρειες για τον Οκτώβριο; Αθάνατε Μαυρογιαλούρε!

Διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου επικοινωνίας θα πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 120.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους έως 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το έργο αφορά στην εκπόνηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαχείριση του δικτυακού τόπου του (hradf.gr) και τη δυνατότητα διενέργειας ερευνών αγοράς για διάστημα 12 μηνών. Αν το άφηναν, το ΤΑΙΠΕΔ θα έκανε και άλλους διαγωνισμούς, πιο αποδοτικούς για την οικονομία, όπως αποκρατικοποιήσεις.

ΦΠΑ 13% στα κρέατα

Με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% θα φορολογούνται τα βρώσιμα κρέατα, τα παραπροϊόντα σφαγίων και τα παρασκευάσματα κρεάτων από 19 Αυγούστου. Με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρέχονται διευκρινίσεις για τους ασκούντες εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των προϊόντων κρέατος στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% είναι να θεωρούνται αυτά κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου (βρώσιμα). Ολα τα ζωντανά ζώα εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Τα ψάρια, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια εξακολουθούν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Υπηρεσιακό ταξίδι μέσα στον Δεκαπενταύγουστο

Παραμονή της Παναγίας και προφανώς με τις ευλογίες της ξεκίνησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας το μεγάλο ταξίδι του προς τη Θεσσαλονίκη, στην οποία παρεμπιπτόντως ζει και η οικογένειά του, προκειμένου να φθάσει έως τις 17 Αυγούστου και να συναντηθεί με τη διευθύντρια της ΥΔΕ του νομού Θεσσαλονίκης για υπηρεσιακά θέματα. Η δαπάνη από την ανωτέρω μετακίνηση βάρυνε τον προϋπολογισμό του κράτους και περιελάμβανε τα αεροπορικά εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής. Τις ευλογίες του γι’ αυτό το υπηρεσιακό ταξίδι έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογράφοντας τη σχετική απόφαση για τη μετακίνηση εκτός έδρας του κ. Μάρδα.

Αβέβαιο το μέλλον για πετρελαιοβιομηχανίες

Μισό τρισ. δολάρια θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια οι πετρελαιοβιομηχανίες, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν ομόλογα που λήγουν. Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, χωρίς να εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Οι αγορές έχουν ήδη οσμισθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα από πέρυσι να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ομολόγων, με απόδοση άνω του 10%. Αυτό έχει δημιουργήσει υπέρογκο χρέος για 168 εταιρείες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, ενώ η αναλογία καθαρού χρέους προς κέρδη είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Θεωρείται πιθανό ότι αρκετές εταιρείες, κυρίως οι μικρότερες, δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Και επειδή οι εταιρείες δεν υπογράφουν μνημόνια, προκειμένου να σωθούν, όπως οι χώρες, αναμένονται αρκετές χρεοκοπίες στον κλάδο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή